Filipini
0

Žrtve režima Ferdinanda Marcosa dobit će odštetu

FENA
Benny Aquino
Benny Aquino
Predsjednik Filipina Benigno Aquino potpisao je u ponedjeljak zakon kojim se omogućava naknada žrtvama kršenja ljudskih prava u vrijeme vladavine Ferdinanda Marcosa, 27 godina nakon što je "Snagom naroda", revolucijom bez prolijevanja krvi, okončana njegova diktatura.

Blizu 244 miliona američkih dolara bit će podijeljeno hiljadama ljudi koji su bili mučeni, silovani ili hapšeni, kao i rođacima onih koji su ubijeni, od Marcosove tajne službe tokom 20 godina njegove vladavine.

Aquino je, govoreći na ceremoniji u glavnom gradu Manili, rekao da je zakon dio napora njegove vlade da "ispravi nepravde prošlosti", javila je Al-Jazeera.

  • Mi nećemo vratiti ukradeno vrijeme žrtvama vanrednog stanja, ali ih možemo uvjeriti da će državno prepoznavanje njihovih patnji pomoći da zaliječe svoje rane - rekao je čelnik ove azijske države.

Loretta Ann Rosales, aktivistkinja u borbi protiv Marcosa koju su mučile snage sigurnosti, a sada predvodi nezavisnu komisiju za ljudska prava, kaže da će zakon konačno omogućiti svim žrtvama da osjete smisao pravde.

  • Zakon je od izuzetne važnosti da se isprave zloupotrebe Marcosove diktature i obavezuje državu da nadoknadi onima koji su propatili zbog kršenja njihovih ljudskih prava - rekla je Rosales za agenciju AFP.

Marie Hilao-Enriquez, predsjednica Selde, grupe koja predstavlja Marcosove žrtve, također je pozdravila namjere ovog zakona, ali je rekla da je predviđena suma suviše mala i da će imati simboličan značaj.

  • Postoji toliko žrtava i kada podijelite na sve, rezultat će biti mali - rekla je Hilao-Enriquez.

Njena grupa predstavlja blizu 10.000 žrtava čije zlostavljanje je dokumentirano. Međutim, po njenim riječima, mnogi nisu registrirani i vjerovatno će se tek sada javiti i iznijeti svoje slučajeve pred javnost.

To se posebno odnosi na muslimansku zajednicu na jugu države, rekla je ona.

Prema zakonu, posebno formiran "odbor za kompenzacije" prihvatat će zahtjeve za isplatu naknade u narednih šest mjeseci. Novac za naknadu bit će osiguran iz oko 600 miliona dolara koje je vlada povratila iz švicarskih banka sa Marcosovih računa na koje je on ulagao novac dok je bio na vlasti.

Vlada je optužila Marcosa i njegove rođake i saradnike da su pronevjerili 10 milijardi dolara, a Manila je do sada uspjela vratiti oko četiri milijarde.