Svijet
0

Žrtve klimatskih promjena traže veću pomoć

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zemlje sadašnje i potencijalne žrtve klimatskih promjena danas su zatražile značajno povećanje međunarodne pomoći za zaštitu i kompenzaciju štete koju trpe uslijed rasta nivoa mora, teških suša i drugih posljedica globalnog zagrijavanja.

"Ne smijemo da čekamo. Moramo odmah nešto da poduzmemo", izjavio je na samitu o klimatskim promjenama, koji se održavana na Baliju, klimatolog Rizzardi Boer iz Indonezije, gdje poljoprivrednici već sad trpe veliku štetu od suše izazvane klimatskim promjenama, prenijela je agencija AP.

U fond za prilagođavanje, čije je formiranje u toku u Ujedinjenim nacijama, s ciljem da se siromašnijim zemljama pomogne u prilagođavanju sve toplijoj klimi, dosad je prikupljeno tek 67 miliona dolara, a Svjetska banka procjenjuje da su za tu svrhu neophodne desetine milijardi dolara godišnje.

Šef agencije UN-a za klimatske promjene Yvo De Boer je danas izjavio kako se nada da će konferencija na Baliju, koja se održava od 3. do 14. decembra, konačno fond učiniti funkcionalnim, "tako da možda već za godinu dana znatna novčana sredstva za prilagođavanje počnu da pristižu u zemlje u razvoju".

Fond bi trebalo da finansira realizaciju ekoloških projekata za ublažavanje posljedica globalnog zagrijavanja, kao što su izgradnja brana za zaštitu od rasta nivoa mora, poboljšanje snabdijevanja sušnih predjela vodom i obuka za upotrebu novih poljoprivrednih tehnika.

Svi, međutim, priznaju da su sredstva za tu namjenu relativno oskudna. Fond se puni novcem od dvopostotnog poreza na prihode koje ostvaruje "Mehanizam čistog razvoja", program kojim industrijalizirane zemlje plaćaju kredite za emisiju ugljendioksida.

"Ti porezi su smiješno mali u odnosu na potrebe. Novac bi trebalo da osiguraju za otopljavanje najodgovornije i najbogatije zemlje, kao što su SAD, Evropska unija, Japan, Australija i Kanada", izjavila je viši istraživač humanitarne grupacije „Oxfam International“ Kate Raworth.