Kompanija žali zbog opasnog lijeka
4

Žrtvama thalidomida izvinjenje nedovoljno, oni žele novac

Klix.ba
Lijek im je izazvao ozbilje malformacije još u majčinoj utrobi
Lijek im je izazvao ozbilje malformacije još u majčinoj utrobi
Njemačka farmaceutska kompanija Gruenenthal nakon 50 godina zakašnjenja izvinila hiljadama djece čije su majke koristile opasni lijek thalidomid koji je kod novorođenčadi izazvao ozbiljne deformacije.

Nakon izvinjenja oglasile su se žrtve opasnog lijeka kazavši da je ono neiskreno, zakašnjelo i nedovoljno.

Izvršni direktor Gruenenthala, Harald Stock, javno je zatražio oprost od porodica pogođenih nuspojavama thalidomida koji se 50-ih godina prodavao trudnicama kao lijek protiv jutarnje mučnine. Jedan od preživjelih, Geoff Adam-Spink, kazao je da je izvinjenje samo prvi korak na putu do oprosta.

"Naš odgovor glasi: 'Sjajno što ste se izvinili, a ne, gospodine Stock, mi ne možemo krenuti dalje. Razgovarajmo o sljedećem koraku i onima nakon toga'", kazao je Adam-Spink koji je zbog negativnih nuspojava lijeka rođen sa skraćenim udovima i ograničenim vidom.

"Ja živim sa višestrukim oštećenjima koja se utjecala na moj izbor škole, zanimanja i u potpunosti oblikovala moj život", kazao je Adam-Spink.

Lijek se prodavao u Kanadi, Evropi, Japanu i Australiji prije nego što je 1961. povučen s tržišta. Do tada je već zabilježeno nekoliko slučajeva malformacija kod novorođenčadi, kao što su skraćeni udovi, poremećaji unutrašnjih organa, očiju, ušiju i genitalija.

Adam-Spink kaže da se kompanija neodgovorno ponijela prilikom testiranja lijeka i da sad hiljadama pogođenih porodica treba platiti odštetu. Neke žrtve u Kanadi, Velikoj Britaniji i Njemačkoj su već dobile odštetu, no oni do kraja života moraju živjeti sa posljedicama thalidomida što odštetu čini nedovoljnom.

Ranih sedamdesetih kompanija je pristala platiti stotinu miliona njemačkih maraka u službeni fond za njemačke preživjele žrtve thalidomida. Vjerovalo se da "djeca thalidomida" neće živjeti više od dvadeset godina, ali neke od njih danas su pedesetogodišnjaci, pa se taj iznos potrošio.

Zato je njemačka vlada nastavila uplaćivati odštetu još živim žrtvama u mjesečnom iznosu od 1.116 eura, a Gruenenthal je 2009. jednokratno uplatio još 50 miliona eura. U nekim zemljama, poput Australije, na sudovima ima još aktivnih parnica kojima žrtve traže odštetu od australskog distributera lijeka.

Više od 10.000 djece rođeno je s deformacijama zbog djelovanja lijeka. Njih čak 7.500 preminulo je prije punoljetnosti.