Svijet
34

Žrtvama krvavog pohoda Alena Rizvanovića u Grazu bit će isplaćeno 7 miliona eura

Klix.ba
Alen Rizvanović, austrijski državljanin porijeklom iz Bosne i Hercegovine, je prije više od mjesec na ulici u Grazu automobilom usmrtio tri osobe, a više od 36 ih lakše ili teže povrijedio. Žrtvama će, pišu austrijski mediji, biti isplaćena odšteta.

Kako navode tamošnji mediji, građani Graza su još uvijek u šoku nakon jedne od najvećih tragedija koja je pogodila ovaj mirni austrijski grad. Iako porodicama ubijenih niko ne može nadoknaditi njihov gubitak, a ostalim žrtvama povrede i traume koje su zadobili tog dana, šteta u iznosu od sedam miliona eura bit će im isplaćena.

Advokat iz Graza Gunther Ledolter već je predao odštetni zahtjev osiguravajućoj kući Wiener Stadtische koja je osiguravala automobil Alenovog oca, a kojim je izvršen napad u centru Graza.

"Ovo je maksimalna suma", kazao je glasnogovornik navedenog osiguranja Christian Kreuzer.

Približno 5,8 miliona eura bit će isplaćeno povrijeđenim i porodicama ubijenih, dok će ostatak od 1,2 miliona eura biti uplaćeno na račun materijalne štete koja je nastala nakon krvavog pohoda. Tako će obeštećenje dobiti i vlasnici automobila, vlasnici kafića i radnji koje je Rizvanović oštetio 20. juna.

Nakon ovog događaja gradska uprava Graza pokrenula je humanitarnu akciju i do sada je skupljeno više od 100.000 eura donacija.