SAD
0

Žrtva košarkaša Kovačevića ne pamti napad

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Njujorški student Bryan Steinhauer, kojeg je u maju 2008. gotovo nasmrt pretukao srpski košarkaš Miladin Kovačević, čiji je bijeg iz SAD-a pod kaucijom izazvao diplomatsko-pravosudni skandal, u srijedu je izjavio da se ne sjeća napada nakon kojeg je završio u komi.

Na konferenciji za novinare u bolnici Mount Sinai u New Yorku, gdje se oporavlja, 22-godišnji Steinhauer je rekao da "nije pun mržnje i da nije junak, već... normalan mladić koji se našao u lošoj situaciji, ali je zadržao pozitivno stajalište".

Sporo i s velikim naporom čitajući pripremljenu izjavu, Steinhauer je rekao da je nakon izlaska iz kome završio u invalidskim kolicima i morao ponovno učiti govoriti, ali je zamolio da ga se ne sažalijeva. Dodao je kako "stradanja i tragedije vode do mudrosti" i da ga je njegova patnja naučila puno o ljudima i životu.

Zahvalio je na potpori roditeljima, koji su sjedili do njega, i zdravstvenim radnicima koji mu pomažu u oporavku.

U tučnjavi 4. maja 2008. u baru blizu Sveučilišta u Binghamtonu, koje su pohađali Steinhauer i Kovačević, srbijanski košarkaš, visok 210 cm, po izjavama svjedoka okrutno je premlatio onižeg Steinhauera, koji se potom dva mjeseca borio za život.

Povod je navodno bilo to što je žrtva plesala s djevojkom jednog od dvojice Kovačevićevih prijatelja, koji su također sudjelovali u "cipelarenju" Steinhauera.

Uhapšen je samo Kovačević, otprije poznat po nasilnim izgredima i određena mu je kaucija od 100.000 dolara uz oduzimanje pasoša.

Uz pomoć srbijanskog konzula u New Yorku, koji mu je izdao privremenu putovnicu, i majke koja je navodno uplatila kauciju, Kovačević je nakon izlaska iz zatvora pobjegao u Srbiju, koja ge je odbila izručiti. Zbog toga je nastalo dugo diplomatsko-pravosudno natezanje između Washingtona i Beograda.

SAD je na kraju pristao da se Kovačeviću sudi u Srbiji, a po sporazumu, po kojim je nasilni košarkaš pošteđen strogih američkih kazni, prenosi Hina, vlada u Beogradu je obitelji Steinhauer, kako navode američki mediji, isplatila 900.000 dolara odštete.