Planski manevri
0

Zrakoplovne vježbe NATO-a u baltičkim zemljama

FENA
Foto: AFP/POOL
Foto: AFP/POOL
Sjevernoatlantski savez (NATO) održat će od 17. do 20. marta zrakoplovne vježbe u zračnom prostoru Latvije, Litve i Estonije, najavio je u utorak predstavnik stožera združenog zrakoplovstva snaga NATO-a u Evropi Thomas Dillschneider.

"Bit će održani planski manevri, između ostalog, zajedničko letenje i nadopunjavanje goriva u zraku", rekao je predstavnik NATO-a, u Ramsteinu u Njemačkoj, prenijela je ruska agencija Itar-Tass.

U vježbama će biti angažirani francuski i poljski borbeni zrakoplovi Mirage 2000 i F-16, kao i američki avion tanker.

Borbeni zrakoplovi Saveza se nakon pristupanja baltičkih zemalja NATO-u 2004. angažiraju u patroliranju zračnim prostorom na rotirajućoj osnovi.

Ruski list Gazeta objavio je u ponedjeljak da će NATO u 2010. godini na teritoriju zemalja Baltika održati nekoliko manevara, najobimnijih otkako su Litva, Latvija i Estonija stupile u taj savez.

U junu će na sjeveru Estonije biti održane 10-dnevne vježbe uz sudjelovanje približno 500 američkih mornaričkih pješadinaca a u Latviji će ove godine biti održane vježbe kopnene vojske s oko 2.000 vojnika, piše taj list i dodaje kako baltički dužnosnici pružaju uvjeravanja da vježbe nisu odgovor na prošlogodišnje rusko-bjeloruske manevre Ladoga 2009 i Zapad 2009.