WMO
0

Zrak sve nečistiji u zemljama u razvoju

FENA
Onečišćenje zraka koje može imati kobne posljedice raste u zemljama u razvoju, a naročito u velikim gradovima Azije i Južne Amerike, upozorava u nedjelju Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

"Fenomen čestica raspršenih u zraku je golem problem u velikim gradovima", ocijenila je znanstvenica u WMO-u Liisa Jalkanen, uoči Svjetskog dana meteorologije.

"Velik broj gradova u Aziji, poput Karačija, New Delhija, Katmandua, Dhake, Šangaja, Pekinga i Mumbaija premašuju sve granice" što se tiče onečišćenja česticama, istaknula je.

Takvo onečišćenje, iznimno pogubno za zdravlje, pogađa i velike južnoameričke gradove kao što su Lima, Santiago i Bogota, misli Jalkanen, dodajući da je u Africi najviše onečišćen Kairo.

Oko polovice svjetskog stanovništva živi danas u velikim metropolama i taj će omjer do 2030. narasti do dvije trećine, predviđa UN.

Oko dva miliona ljudi umire svake godine od posljedica atmosferskog onečišćenja koje uzrokuje dišne i srčane tegobe, infekciju pluća i rak, po podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Mikroskopski sitne čestice nastale izgaranjem drva, ugljena i nefiltriranog dizela najopasniji su izvor onečišćenja zraka za koji su odgovorni industrija, promet, centralno grijanje u kućanstvima i zastarjele termocentrale koje rade na ugljen ili na naftu.

Radi savladavanja tih problema, prenosi Hina, zemlje u razvoju i nove ekonomije, kao i SAD, moraju se potaknuti da na konferenciji UN-a koja će se u decembru održati u Kopenhagenu donesu mjere protiv zagrijavanja klime.