Svijet
0

Zona eura u maju ostvarila trgovinski suficit

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Članice zone eura su u maju zabilježile trgovinski suficit, zahvaljujući tome što je uvoz smanjen u većoj mjeri nego izvoz, uslijed nastavljenog slabljenja domaće tražnje, pokazali su današnji podaci statističke službe Evropske unije, Eurostat.

Sezonski neprilagođeni trgovinski suficit u 16 članica EU koje koriste euro iznosio je u maju 1,9 milijardi eura (2,7 milijardi dolara), u poređenju sa deficitom od 3,8 milijardi eura godinu dana ranije i suficitom u aprilu od 2,7 milijardi eura, prenio je Reuters.

Analitičari Reutersa su očekivali višak u maju od 2,7 milijardi eura. Majski izvoz je, sezonski neprilagođeno, potonuo 24 posto na godišnjem nivou, ali je uvoz istovremeno još više smanjen - za 27 posto, što je novi dokaz o slaboj domaćoj i inostranoj tražnji uslijed globalnog ekonomskog slabljenja.

Sezonski prilagođeno, suficit je u maju iznosio 800 miliona eura. Poslije viška od 700 miliona eura u aprilu, to je poboljšanje u odnosu na veliki deficit u januaru, februaru i martu.

Uvoz članica zone eura je, ipak, sezonski prilagođeno, smanjen u maju 2,8 posto na mjesečnom nivou, dok je izvoz istovremeno opao 2,7 posto.

"To svakako predstavlja razočaranje - mada se industrijska proizvodnja u maju oporavila, to još treba da pokažu i podaci o trgovini", ukazao je ekonomista francuske banke "BNP Pariba" Dominik Barbe.

Industrijska proizvodnja u zoni eura je u maju povećana 0,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, što je bio prvi rast od augusta 2008. i znak da je najgora resecija u Evropi od Drugog svjetskog rata počela da jenjava.

Detaljniji podaci o vanjskotrgovinskoj razmjeni zone eura u maju još nisu dostupni, ali pokazatelji za period januar-april govore da je došlo do velikog smanjenja deficita u energetskom sektoru, ali i manjeg viška u trgovini industrijskim proizvodima.

Trgovinski deficit eurozone s Kinom je u tom periodu smanjen na 32,8 milijardi eura, sa 34,7 milijardi eura u istom razdoblju lani, dok je deficit sa izvoznikom energenata, Rusijom, istovremeno više nego prepolovljen, na 7,2 milijarde eura.