Svijet
0

Znaci smirivanja napetosti između Irana i SAD-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najnoviji signali ukazuju da dolazi do smirivanja napetosti između Irana i Sjedinjenih Država, piše u petak londonski Daily Telegraph u redakcijskom komentaru.

Washintgton je, po svemu sudeći, popustio u stavu da iranski nuklearni program mora biti zauvijek prekinut, navodi list; međutim, u pregovorima s Teheranom ne smije se previdjeti da Iran, usprkos svemu, i dalje ostaje trajna prijetnja Izraelu.

Politika te zemlje, navodi ovaj dnevnik, oličena u stavovima njezina predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, ima za krajnji cilj uništenje židovske države.

Iako je malo vjerovatno da bi Teheran krenuo u direktan napad na Izrael atomskom bombom, Iran bi, kao nuklearna sila, lako mogao znanje i tehnologiju u oblasti proizvodnje nuklearnog oružja prenositi antiizraelskim pobunjeničkim grupama koje podržava - prije svega Hamasu u Gazi i Hezbollahu u Libanu.

Stoga je veoma važno, napominje Daily Telegraph, da zemlje koje trenutno pregovaraju s Iranom o njegovom nuklearnom programu i nude mu ustupke nipošto ne zaborave da jedan od uvjeta bilo kakvoga dogovora s Teheranom mora biti taj da sigurnost Izraela ne smije ni na koji način biti ugrožena.