Dubai
0

Zloupotreba pasoša globalna prijetnja

FENA
Ministar vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata, sheikh Abdullah bin Zayed al-Nahyani, izjavio je danas da je korištenje lažnih pasoša prilikom ubistva komandanta Hamasa u Dubaiju globalna sigurnosna prijetnja.

"Zloupotreba pasoša predstavlja globalnu prijetnju, koja utiče kako na nacionalnu sigurdnost zemalja, tako i na ličnu sigurnost putnika", rekao je ministar - prenijela je državna novinska agencija WAM.

On je istovremeno najavio da će oni koji su odgovorni odgovarati.

U međuvremenu, državni ministar za vanjske poslove UAE Mohammed Gargash pozvao ambasadore zemalja Evropske unije da ih obavijesti o slučaju ubistva Palestinca Mahmouda al-Mabhuha i da traži njihovu podršku za istragu.

Još u četvrtak je šef policije Dubaija izjavio je da je 99 odsto siguran da izraelska obavještajna agencija Mossad stoji iza ubistva Mabhuha.

On je tražio pomoć Interpola da se uhapsi šef te agencije ako bude dovoljno dokaza, podsjeća Reuters.

Izrael je u međuvremenu našao pod pojačanim pritiskom evropskih zemalja zbog incidenta.

Jedanaest osumnjičenih za ubistvo, počinjeno u hotelskoj sobi luksuznog hotela u Dubaiju, 20. januara, koristilo je šest britanskih pasoša sa imenima Britanaca useljenih u Izrael, uz tri irska i po jedan njemački i francuski pasoš.