Svijet
42

Zlostavljanje u Africi: UN-ovi vojnici prisiljavali djevojčice na seks sa životinjama

Klix.ba
Foto: Screenshot/Al Jazeera
Foto: Screenshot/Al Jazeera
Vojnici Međunarodnih mirovnih snaga navodno su u Centralnoafričkoj Republici zlostavljali maloljetnice i prisiljavali ih na seks sa životinjama.

Čelnicima Ujedinjenih naroda prijavljeno je 108 ovakvih slučajeva, a četiri djevojčice su potvrdile da su ih mirovnjaci UN-a prisiljavali na seks sa psom. U izvještaju se navodi da su tri djevojčice iz Afrike bile vezane i prisiljene na seksualne odnose sa psom.

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujaric izjavio je da su ovakvi navodi "šokantni do srži" i obećao da će svakoj osobi za koju se dokaže da je činila ovakva nedjela biti izrečen disciplinski postupak.

Dujaric je rekao novinarima da ne može potvrditi ovakve navode, ali da će istraga biti nastavljena. Francuski ambasador UN-a Francois Delattre nazvao je navedene tvrdnje mučnim i ogavnim.

"Ljudi koji su poslani da zaštite civile u Africi zapravo su počionici najvećih zlodjela“, izjavio je ambasador.

Pojavile su se i informacije o navodnom silovanju 16-godišnje djevojčice iz Konga i to tri dana uzastopno. UN je o ovome obavijestio Francusku, Burundi i Gabon, zemlje čiji su vojnici učestvovali u navedenom. Protiv vojnika iz mirovne misije UN-a iz ovog područja postoji nekoliko optužbi za seksualno zlostavljanje.