Svijet
0

Zjuganov: Kosovo "probni kamen" odlučnosti Rusije

FENA
Genadij Zjuganov
Genadij Zjuganov
Rusija treba u slučaju pokušaja da se u Vijeću sigurnosti UN-a usvoji rezolucija o priznanju nezavisnosti Kosova primijeniti veto, a ako izostane rješenje Vijeća sigurnosti i Zapad krene putem jednostranog priznanja nezavisnosti Kosova na odgovarajući način postupiti prema tzv. nepriznatim državnim formacijama na teritoriji bivšeg SSSR-a, izjavio je lider ruskih komunista Genadij Zjuganov.

"Pitanje Kosova je sada 'probni kamen' na kome će se provjeravati odlučnost ruskog rukovodstva da brani svoju ranije najavljenu poziciju i interese Rusije", rekao je Zjuganov u intervjuu današnjim dnevnicima "Pravda" i "Sovjetska Rusija".

Prema riječima lidera KP Ruske Federacije (KPRF), druge po snazi partije iza nadmoćne Jedinstvene Rusije, ne treba nasjedati na pritisak SAD-a, NATO-a i EU-a, koji "traže priznanje i legalizaciju rezultata njihove agresije protiv Jugoslavije, njihovog dogovora sa albanskim separatistima".

"KPRF je spreman da podrži rusko rukovodstvo u kosovskom pitanju. Ali pitanje je da li ono ima odlučnosti da djeluje kako treba", rekao je lider opozicione parlamentarne stranke.

Zjuganov - koji je najavio mogućnost kandidiranja i na narednim predsjedničkim izborima, istakao je da Rusiju nastavljaju da diskriminiraju na međunarodnoj areni, da se sa Zapada nad njom "nadvija 'parni valjak' NATO-a, koji radi 'ruku pod ruku' s Evropskom unijom", a s Dalekog istoka se "nadvio Japan nastavljajući da ističe teritorijalne pretenzije".

"Sadašnje rukovodstvo SAD-a pretenduje da rukovodi svijetom pod izgovorom borbe protiv terorizma i nameće demokratiju američkog tipa, izvozi američki način života uz pomoć sile, grubog kršenja normi i principa međunarodnog prava", istakao je Zjuganov.

"Odvratno je to što ta otvorena imperijalistička politika pljačkanja drugih naroda i zemalja, ucjene i direktno nasilje nad njima, prikriva dvoličnim pozivanjem na zaštitu ljudskih prava, demokratskih vrijednosti, pa i na božje proviđenje i Evanđelje", rekao je lider ruskih komunista.