Svijet
0

Životni vijek Francuza prvi put premašio 80 godina

NINA
Prosječan životni vijek Francuza premašio je prošle godine 80 godina, a ukupno stanovništvo Francuske dostiglo je 62,4 miliona ljudi, poslije najvećeg porasta stanovništva za posljednje tri decenije, saopštio je Nacionalni institut za demografske studije (INED) u Parizu.

Francuska se time popela na drugo mjesto svjetske liste dugovječnosti, odmah iza Japana koji drži rekord s 82 godine - 85 godina za žene i 77 za muškarce, prenijela je agencija AFP.

"Očekivana dužina života pri rođenju prvi put je prešla 80 godina - za muškarce i žene zajedno (80,2)", istaknuo je demograf Gilles Pison u najnovijem broju biltena INED-a Stanovništvo i društvo.

Žene, kao i svuda, žive duže od muškaraca, ali se prosječan životni vijek produžio za oba spola - 83,8 godina (bio je 82,9 u 2003.) za žene i 76,7 godina za muškarce (ranije 75,9).

Tokom 2003. životni vijek je stagnirao zbog iznimno visoke stope smrtnosti kao posljedice velikih vrućina koje su odnijele 15.000 života.

Napredak u dugovječnosti Francuza bilježi se 250 godina, prekidan samo za vrijeme Napoleonovih ratova (1800. – 1815.), rata s Pruskom (1870.) i dvaju svjetskih ratova.

Povećanje broja stanovnika u Francuskoj je rezultat ne samo produženja životnog vijeka, nego i solidnog prirodnog priraštaja stanovništva (Francuska ima jednu od najboljih stopa nataliteta u Evropskoj uniji - gotovo dvoje djece po ženi) i pozitivnih migracijskih tokova.