Svijet
0

Život na Zemlji pred uništenjem

Sarajevo-x.com
Život na Zemlji se suočava sa velikom krizom, poruka je devetnaest najvećih svjetskih biologa. Na hiljade živih vrsta se nalazi pred uništenjem, te je hitna akcija neminovna.

Grupa od devetnaest najpoznatijih svjetskih biologa je uputila otvoreni apel vladama širom svijeta da ustanove okvir svoga djelovanja kako bi se spasio život na planeti koji biva sve ugroženiji iz dana u dan.

"Gubimo žive vrste brže nego ikada u posljednjih 65 miliona godina, koliko je prošlo od momenta kada je ogromni asteroid pogodio Zemlju i u potpunosti uništio hiljade biljnih i životinjskih vrsta, uključujući i dinosauruse", stoji u saopćenju biologa.

Naučnici procjenjuju da brzina kojom nestaju žive vrste na planeti između 100 i 1.000 puta veća nego što bi to bilo normalno za očekivati – i to sve zahvaljući ljudskom djelovanju.

"Za dobrobit planete, moramo naći načina da se organiziramo i koordiniramo svoj rad kroz razne naučne discipline kako bismo jasno stavili do znanja svim vladama da moraju spriječiti potencijalnu katastrofu koja se već počela dešavati", stoji u saopćenju koje su potpisali između ostalih Georgina Mace (Britanski Institut za zoologiju), Peter Raven, upravnik Missouri botaničke bašte u St Louisu i Robert Watson, glavni naučnik u Svjetskoj Banci.