Svijet
0

Život na najvlažnijem mjestu na svijetu

Klix.ba
Mawsynram, selo na sjeveroistoku Indije, je najvlažnije mjesto na svijetu, sa prosječnim godišnjim padavinama od 11.872 milimetra. Začudo, mještani i ne znaju da je njihov kraj kao najvlažniji upisan u Guinnesovoj knjizi rekorda.
Foto: AFP
Foto: AFP

"Stvarno? Ovo je najvlažnije mjesto na svijetu? Nisam znala. Kiša me je plašila kad sam bila djevojčica. Znala je napraviti pakao od naših života. Danas je lakše", kazala je mještanka Bini Kynter za AFO, koja tvrdi da ima blizu 100 godina.

Mawsynram se nalazi u blizini Bengalskog zaljeva i Bangladeša i to je jedan od glavnih razloga što je najvlažnije mjesto na svijetu.

"Vlaga koja se nakuplja oko Bengalskog zaljeva doslovno se taloži na Mawsynram, zbog čega u tom dijelu sezone monsuna dugo traju", tvrde meteorolozi.

Iako se mještani mjesecima pripremaju za kišu, popravljaju krovove, pripremaju zalihe drva za ogrjev i zalihe hrane, "bitka" se najčešće završi u korist prirode. Iza sebe kiša ostavi brojna klizišta, blokiranu cestu i poplavljene kuće.

Foto: AFP
Foto: AFP

"Ne volim duge i teške kiše. Dosadno je cijeli dan sjediti u kući", kazala je 70-godišnja Prelian Pdah.

Mawsynram je upisan u Guinnessovu knjigu rekorda kao najvlažnije mjesto na svijetu, no mještani obližnjeg Cherrapunjija tvrde da ta titula pripada njima. Mještane uspavanog Mawsynrama to ne dotiče mnogo.

"Nema sunca i ako nemaš struje osuđen si da po cijeli dan sjediš u kući u mraku", kazao je Moonstar Marbaniang za AFP.

Najviše ih nervira bučno padanje kiše, zbog čega se trude travom napraviti izolaciju i ne slušati zaglušujuću buku kiše.

Foto: AFP
Foto: AFP

"Tokom monsuna moramo glasno pričati da bismo jedni druge čuli", kazao je 67-godišnji Marbaniang, dodavši da nakon sezone svi kreću na posao popravke štete.

Uprkos svemu što prolaze, mještani Mawsynrama ne bi željeli živjeti na nekom drugom mjestu.

"Ovo je moj dom. Tu sam rođen, živim i ovdje ću umrijeti. Neka pada kiša, navikli smo na to", kazao je Marbaniang.