Oluja Xynthia
0

Život izgubile najmanje 52 osobe u Evropi

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najmanje 52 osobe izgubile su život u olujnom nevremenu koje je zahvatilo zapadnu Evropu, a više od milion domaćinstava ostalo je bez struje.

Oluja zvana Xynthia sa orkanski snažnim vjetrovima i obilnim kišama zahvatila je zapadnu Evropu - od Francuske, Španije i Portugala i do Holandije i Njemačke.

Najveći broj žrtava je u Francuskoj, gdje vjetar puše brzinom od 150 kilometara na čas, a talasi visine osam metara zapljuskuju zapadnu obalu zemlje, plaveći priobalna područja a uplašeni mještani bježe na krovove kuća.

U Francuskoj je od juče život izgubilo ukupno 45 osoba, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova. Većina se utopila u priobalnim gradovima  u regionima Venden  i Šarent-Maritime.

Francuski premijer Francois Filon rekao je da će Francuska formalno proglasiti prirodnu nepogodu, čime se oslobađaju fondovi za obnovu pogođenih područja.

Meterološka agencija Francuske saopštila je nakon 17.00 sati da je oluja prešla u Njemačku, Belgiju i Holandiju, a snažni vjetrovi registrovani su i na švajcarskim Alpama.

U Njemačkoj, jedan motociklista i jedna žena izgubili su život u zapadnom gradu Bergajm kada je na njih palo drvo.
Regionalne vlasti u Španiji saopštile su da su dva muškarca u dobi od 51 i 41 godinu poginuli  kada je na njihov automobil palo drvo.

Jedna 82-godišnja žena poginula je juče u Galiciji, dok je u Portugalu  10-godišnji dječak izgubio život kada je na njega pala grana.

Jedan 60-godišnji muškarac poginuo je u Belgiji kada je na njega palo drvo a službe za vanredne situacije  morale su da intervenišu u više navrata zbog oborenih dalekovoda.

U Francuskoj, zbog  oborenih dalekovoda  oko milion kuća na površini od 500 kilometara od Bretanje do visova Masif  ostalo je bez struje.

Radio Evropa 1 javio je da su vjetrovi brzine 175 kilometara na čas zabilježeni na vrhu Ajfelovog tornja u Parizu, ali Xynthia je slabija od 200 kilometara na čas  smrtonosne oluje iz 1999. godine koja je u Francusikoj bila 92 osobe.