Svijet
0

Život bez kineskih proizvoda

Sarajevo-x.com
Niko im ne može pobjeći jer izgleda da se danas baš sve proizvodi u Kini – od zubne paste pa do odjeće i obuće. Iz dana u dan dolaze nove informacije o štetnosti tih proizvoda. Foreign Policy je pokušao otkriti tajnu ulogu Kine u svakodnevnom životu svih nas te da li je moguće tokom jedne godine živjeti bez kineskih proizvoda.

U potrazi za odgovorima i mjeri naše ovisnosti o kineskim proizvodima FP razgovarao je sa spisateljicom Sarom Bongiorni koja je napisala knjigu "A Year Without 'Made in China': One Family’s True Life Adventure in the Global Economy“, a koja će se na tržištu pojaviti ove godine.

"Ideju da napišem ovu knjigu dobila sam za vrijeme Božića 2004. godine. Pogledala sam poklone koje smo kupili svojoj djeci i shvatila da sve dolazi iz Kine. Prije ove knjige radila sam kao ekonomski novinar i mjesečno sam imala uvida u izvještaje o uvoznim proizvodima. Shvatila sam da uvozimo milijarde dolara, a to mi nije baš imalo nekog smisla“, objasnila je autorica.

S toga je Sara Bongiorni odlučila sa svojom porodicom ispitati istinsku potrebu kineskih proizvoda i okušati se u životu bez njih. 1. januara 2005. godine porodica Bongiorni krenula je u jednogodišnji eksperiment odnosno u bojkot kineskih proizvoda. Tokom tog vremena Sara i njeni ukućani nisu koristili niti kupovali bilo kakve proizvode koji dolaze iz Kine.

Nakon što je prošla godina , Sara je svoja iskustva zabilježila u knjizi "A Year Without 'Made in China': One Family’s True Life Adventure in the Global Economy“. U razgovoru za FP ona naglašava da je bilo izuzetno teško živjeti bez kineskih proizvoda. Naime, Sara je shvatila da se u Kini proizvode potrepštine za svakodnevni život bez kojih je jako teško voditi funkcionalno domaćinstvo.

"Kina je osnovni izvor običnih artikala koji su neophodni svakog dana. Prije sam mislila da Kina proizvodi isključivo nekvalitetnu i jeftinu robu, ali poslije svega što nam se dešavalo tokom našeg eksperimenta shvatila sam da je Kina proizvođač i visokokvalitetnih stvari bez kojih uistinu, u ovom vremenu, ne možete normalno funkcionisati“, kazala je Sara.

Ovaj eksperiment je pokazao da nam ne preostaje ništa drugo nego da se i dalje oslanjamo na jeftinu robu iz daleke Kine jer kako stavri stoje, pored sve njihove štetnosti, proizvodi "Made in China“ sve više postaju neizbježni dio naše svakodnevnice. Obični ljudi se oslanjaju na njih, ali i ekonomski sistemi naše države kojem se ne isplati konkurirati jeftinoj kineskoj robi. S toga će obični građani zbog potrebe da uštede nešto novca kupovati jeftinu robu sve dok nam iz državnih ministarstava ne jave da se klonimo tih proizvoda zbog njihove štetnosti.