SAD
0

Zimsko nevrijeme zarobilo hiljade putnika

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Snježno nevrijeme koje je zahvatilo sjeveroistok SAD-a u nedjelju i ponedjeljak ostavilo je mnoge gradove pod debelim snježnim pokrivačem, zarobilo hiljade putnika na aerodromima i poremetilo cestovni saobraćaj na kraju Božićnog vikenda.

Snježna oluja, koja je istočnu obalu SAD-a zahvatila u nedjelju i nastavila se u ponedjeljak, najteže je pogodila šire gradsko područje New Yorka, gdje takvo nevrijeme nije zabilježeno u zadnjih 60 godina.

Visina snježnog pokrivača iznosi do 75 centimetara u sjevernim dijelovima države New Jersey, 60 centimetara u okolici New Yorka i oko 45 centimetara u Bostonu.

Vjetar koji je puhao brzinom i većom od 100 kilometara na sat napravio je snježne nanose na cestama, željezničkim prugama i pistama aerodroma.

Oluja je zatvorila sva tri aerodroma u New Yorku do ponedjeljka navečer i zaustavila većinu ostalih prijevoznih sredstava. U ponedjeljak kasno navečer počeli su slijetati prvi avioni na aerodrome JF Kennedy i La Guardia, a najavljeno je da će se tokom noći nastaviti i letovi na aerodromu u Newarku, u New Jerseyju. Otvoreni su i aerodromi u Bostonu i Philadelphiji.

Mnogi vozovi su zaustavljeni na prugama a međugradski autobusni saobraćaj prekinut je u većem dijelu regije. Željeznička kompanija Amtrak objavila je u ponedjeljak navečer da počinje s ograničenim saobraćanjem.

Umorni putnici su proveli i do 48 sati na aerodromima, željezničkim i autobusnim kolodvorima, a neki i u nekoliko kompozicija njujorškog metroa, koje su stale u snježnim zapusima na nadzemnim dijelovima mreže.

Otkazano je oko 6.000 letova, što je poremetilo zračni saobraćaj u velikom dijelu SAD-a. Budući da su mnogi avioni bili potpuno popunjeni prije otkazivanja letova, strahuje se da bi neki blagdanski putnici mogli ostati zarobljeni još nekoliko dana.

Oluja je pokidala električne vodove i ostavila bez struje desetke hiljada kućanstava na američkom sjeveroistoku. Guverneri su objavili vanredno stanje u saveznim državama New Jerseyju, Maineu, Massachusettsu, Marylandu, Virginiji i Sjevernoj Karolini, kako bi mobilizirali dodatna sredstva za odgovor na nevrijeme.

Loše vrijeme odvratilo je mnoge građane od odlaska u trgovačke centre, što će se negativno odraziti na rezultate sezone blagdanske kupovine u regiji.

Poteškoće u saobraćaju počele su ranije na jugoistoku SAD-a, sa snježnim padavinama u područjima gdje nisu zabilježene decenijama, a oluja se kasnije kretala sjevernije iz atlantsku obalu.

Nacionalna meteorološka služba objavila je da će olujni sistem, praćen obilnim snijegom i snažnim vjetrom, u utorak prijeći na istok Kanade.