Svijet
1

Zimska oluja u SAD-u odnijela 16 života

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Prema izvještajima zvaničnika 16 osoba je izgubilo život u teškoj snježnoj oluji koja se kreće kroz sjeveroistočni dio Sjedinjenih Američkih Država. Velike snježne padavine su zabilježene u regiji Nova Engleska, a u saveznoj državi Massachusetts je već palo preko 30 centimetara snijega.

Jučer je širom zemlje otkazano preko 800 letova, a zabilježen je veliki broj saobraćajnih nezgoda. Tokom Božićnih praznika na jugu zemlje, u saveznim državama Texas, Louisiana, Mississipi i Alabama, su zabilježena 34 tornada, koji su nastali kao direktna posljedica kretanja snježne oluje.

Stotine hiljada ljudi je ostalo bez električne energije. Smrtni slučajevi povezani sa olujom su se desili u New Yorku, Kentuckyju, Ohiou, Indiani, Arkansasu, Oklahomi, Texasu, Louisiani, Pennsylvaniji i Virginiji. Većina njih je uzrokovana saobraćajnim nesrećama ili padanjem drveća, prenosi BBC.

"Vjetrovito je, pada snijeg i mislim da se s vremena na vrijeme promijeni u susnježicu i ledenu kišu", rekao je Dale Lamprey, stanovnik Concorda u New Hampshireu.

Snježna oluja je pogodila i Kanadu. Najteže su pogođeni Toronto i Montreal, ali do sada nije zabilježen nijedan smrtni slučaj.