Svijet
0

Zimbabve: Opozicija optužila vojsku da je htjela ubiti Tsvangiraija

FENA
Foto: Foto: AP
Foto: Foto: AP
Stranka opozicijskog čelnika u Zimbabveu Morgana Tsvangiraija optužila je u ponedjeljak u Nairobiju vojnoobavještajne službe režima u Harareu da su spremale zavjeru kako bi ubile njenoga vođu.

"Predsjednik Robert Mugabe i njegovi prijatelji su ubice", izjavio je za agenciju AFP generalni tajnik Pokreta za demokratske promejne Tendai Biti tokom posjete Nairobiju.

"Oni su ubijali naše ljude od 1980. godine, a sada su Mugaebove vojnoobavještajne snage napravile listu od 36 do 40 osoba koje namjeravaju ubiti. Na čelu liste je naš lider Morgan Tsvangirai, ja i naš glasnogovornik Nelson Chaisa", dodao je on.

Tsvangirai je napustio zemlju početkom aprila, nakon općih izbora održanih 29. marta, na kojim je u prvom krugu izbio na čelo, ispred Mugabea.

Tsvangirai je trebalo da se vrati u zemlju kako bi učestvovao u kampanji pred drugi krug predsjedničkih izbora, 27. juna, u kome mu je protukandidat aktuelni dugogodišnji predsjednik Robert Mugabe.

Prema zvaničnim rezultatima izbora održanim 29. marta, koje je izborna komisija saopćila 2. maja, Tsvangirai je na izborima osvojio 47,9 posto, a Mugabe 43,2 posto glasova.

Tsvangirai najprije nije prihvatio ove rezultate, saopćavajući da je već u prvom krugu pobijedio.

Nakon više od mjesec dana provedenih u inozemstvu, gdje je radio na dobivanju međunarodne podrške, Tsvangirai je planirao da se u subotu vrati u Harare kako bi nastavio kampanju, poslije odluke da učestvuje u drugom krugu, javio je BBC.

Opozicijski čelnik trebalo je da govori pred novoizabranim predstavnicima parlamenta iz njegove stranke, Pokreta za demokratske promjene (MDC), u kome će ona prvi put imati većinu od sticanja nezavisnosti Zimbabvea.