Svijet
0

Zima odnijela više od 110 života u Evropi

SRNA
Kijev (Foto: ArhivAFP)
Kijev (Foto: ArhivAFP)
Talas hladnoće u Evropi do sada je odnio više od 110 života, uključujući 63 u Ukrajini i 29 u Poljskoj, rekli su zvaničnici.

Isti izvor navodi da je još 20 ljudi umrlo od hladnoće u Ukrajini, a devet u Poljskoj nakon što je temperatura pala ispod minis 30 stepeni. Vlasti u Srbiji saopštile su da je je 11.000 stanovnika sela odsječeno od svijeta zbog snijega i snježnih oluja u zabačenim oblastima. U Italiji, više od 600 putnika ostalo je noćas blokirano u vozu bez grijanja na Apeninima, kada su se zamrzle kočnice i elektro kablovi.

Obilne snježne padavine u centralnoj i sjevernoj Italiji izazvale su pravu pometnju. Meteorolozi kažu da je ovo najhladnija sedmica u zemlji za posljednjih 27 godina. Najniže temperature zabilježene su u Rusiji i Kazahstanu. Na Uralu i u Sibiru temperature su pale ispod 40 stepeni Celzijusovih, dok je u prijestonici Kazahstana Astani izmjereno minus 52 stepena zbog ledenog vjetra, iako je temperatura vazduha bila minus 35 stepeni.

Na jugu Rusije, automobili i kombiji blokirani su u snježnim nanosima između Novorasijska i Krasnodara. Oko 50 centimetara snijega palo je i u Istanbulu u srijedu. U lavini na jugoistoku zemlje jedna žena je izgubila život u Turskoj. Druga lavina blokirala je glavni put koji spaja provincije Bitlis i Dijarbakir.

Spasilačke službe u Njemačkoj nisu mogle da spasu stariju ženu koja je otišla da pliva u zaleđenim vodama jezera u Donjoj Saksnoniji, u kojem je ona često plivala.