Direktor FBI-a
0

Zgražanje zbog oslobađanja bombaša

FENA
Direktor američkoga Saveznog istražnog ureda (FBI) Robert Mueller izrazio je zgražanje zbog odluke škotskog ministra pravosuđa da pusti na slobodu osuđenog bombaša aviona.

U pismu koje je uputio škotskom ministru Kennyju MacAskillu, Mueller kaže da oslobađanje Abdela Bassetta Al-Megrahija "pruža radost teroristima diljem svijeta".

On je također napisao da ovo oslobađanje "stavlja na porugu žalost svih porodica" koje su izgubile svoje najmilije u napadu nad Lockerbiejem, pružajući za to olako obrazloženje da je ono dano "iz sućuti", prenosi Glas Amerike.

U međuvremenu je Britanija je ponovila svoje negiranje navoda da je Megrahijevo oslobađanje povezano s trgovinskim sporazumom.

Mediji su, naime, citirali sina libijskog čelnika Moammara Gadhafija koji je rekao da je oslobađanje Megrahija bilo povezano s britanskim komercijalnim interesima u naftom bogatoj Libiji.

Inače, i Britanija i Sjedinjene Države osudile su "doček heroja" koji je pružen Megrahiju u Tripoliju.

Megrahi, bivši libijski obavještajni agent, bio je osuđen na doživotni zatvor zbog podmetanja bombe u Pan-Amov avion koji se srušio na Lockerbie, u Škotskoj, pri čemu je poginulo 270 ljudi.