Svijet
7

Žestoki sukobi Mursijevih pristalica i protivnika, ima mrtvih

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
U Kairu su počeli sukobi između pristalica i protivnika predsjednika Mursija nakon što je danas vojska ubila tri Mursijeve pristalice. Prema posljednjim informacijama u sukobima na mostu 6. oktobar ima ubijenih, no informacije o njihovom broju su oprečne.

Most se nalazi u blizini trga Tahrir. Protivničke grupe bacaju baklje i kamenje jedni na druge, a kako javlja BBC zapaljen je jedan automobil. Obje strane se naoružavaju palicama i bocama, dodaje BBC.

Grupe Mursijevih pristalica, prema posljednjim informacijama, pokušavaju se probiti do tog trga na kojem protestiraju njegovi protivnici. Vojska je također došla na most sa tenkovima i oružjem.

Ukoliko bi došlo do direktnog sukoba pristalica i protivnika predsjednika Mursija situacija bi se dodatno mogla zakomplicirati, te bi moglo biti novih žrtava.

Protesti se održavaju i u drugim gradovima širom Egipta. U sjevernim gradovima Sheikh Zuweid i Rafah uveden je policijski sat.

Foto: AFP
Foto: AFP

Podsjetimo, vojska Egipra svrgnula je s vlasti Mohammeda Mursija u srijedu nakon što je milione Egipćana protestovalo protiv njegove vladavine. Za prijelaznog predsjednika imenovan je Adli Mansour koji je ukinuo gornji dom parlamenta Egipta.