Jerusalem
0

Žestoki sukobi između ortodoksnih židova i policije

FENA
Osam izraelskih policajaca lakše je ranjeno u sukobima sa stotinama ultraortodoksnih židova do kojih je došlo u noći s nedjelje na ponedjeljak u Jerusalemu, saopćila je policija.

Do incidenta je došlo nakon odluke jednog suda u Jerusalemu da zadrži u pritvoru 16 ultraortodoksnih židova uhapšenih u subotu tokom protesta u Jerusalemu protiv otvaranja parkinga na šabat.

Eskalaciju nasilja izazvalo je ubistvo nožem jednog 50-godišnjeg židova koje je zbog financijskih razloga izvršio 23-godišnji Plaestinac u jednom hotelu u vjerskom kvartu Geoula u Jerusalemu. Palestinac je nešto kasnije uhvaćen u istočnom Jerusalemu.

U međuvremenu, stotine ultraortodoksnih židova opkolilo je hotel u kojem se dogodilo ubistvo. Policijski zvaničnici su odlučili da upotrijebe silu i pozvali su kao pojačanje graničare i protuterorističke jedinice.

Prvi put otkako su počeli protesti protiv otvaranja parkinga prije deset sedmica, snage reda su ispalile desetine granata sa suzavcem.

U neredima je oštećeno šest policijskih vozila i dva motora. U zoru su ultraortodoksni židovi pokušali zapaliti urede ministarstva za socijalne poslove u jednom ultraortodoksnom kvartu, saopćila je policija.