Svijet
0

Žestoke borbe u Slavjansku, oboren avion i helikopter ukrajinske vojske

FENA
Pripadnici proruskih snaga u Slavjansku, gdje se nastavljene žestoke borbe s ukrajinskom vojskom, tvrde da su oborili ukrajinski borbeni avion Suhoj Su-25.

"Prije oko pola sata smo oborili avion Su-25 ukrajinske vojske, a uništili smo i jedan njihov helikopter, nekoliko tenkova i jedan oklopni transporter", izjavio je "narodni gradonačelnik" Slavjanska Vjaćeslav Ponomarjov.

On je dodao da su pripadnici ukrajinske vojske na kontrolnom punktu u blizini Slavjanska zabranili da dva autobusa s djecom napuste taj grad.

Portparol proruskih snaga u Slavjansku je naveo da trenutno taj grad nadlijeće osam helikoptera ukrajinske vojske.

Ukrajinska vojska nastavila je jutros da gađa Slavjansk, a nad gradom je uočeno više ukrajinskih borbenih aviona, izjavio je za agenciju Itar-Tas predstavnik tamošnjih proruskih snaga.

"Narodni gradonačelnik" Slavjanska Vjaćeslav Ponomarjov je iznio da je u jutrošnjim napadima na taj grad poginuo jedan civil, a udari ukrajinske vojske su najviše usmjereni na centar grada, kao i na selo Semenjovka, prenio je Interfaks.

Pored Slavjanska, borbe su se tokom noći odvijale i desetak kilometara dalje, u Kramatorsku, posebno na lokalnom aerodromu.

Prema najnovijim izvještajima, trojica pripadnika proruskih snaga su poginula u selu Jasnohirka, u predgrađu Kramatorska, pošto je ukrajinska vojska granatom pogodila automobil u kojem su se oni nalazili, navodi Itar-Tas.

Ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov pozvao je danas stanovništvo na istoku zemlje da ne izlazi i ostane u zatvorenom prostoru zbog eskalacije sukoba s proruskim snagama.

Avakov je, na svojoj Facebook stranici, upozorio stanovnike Luganska, Slavjanska i susjednih gradova Kramatorsk i Krasni Liman da ostanu u svojim domovima, javljaju agencije.

Ministar je naveo da ne treba izlaziti napolje kako bi "izbjegli da rizikuju svoje živote" i dodao da bjesni "veoma intenzivna pucnjava" od jutra u malom obližnjem gradu Semenivka, prenijela je agencija AFP.

Vladine trupe su angažirane u intenzivnim sukobima protiv proruskih pobunjenika u istočnom gradu Slavjansku i prema pisanju Avakova "ofanziva je ušla u odlučujuću fazu", dodaje AP, a to je potvrdio i novinar američke agencije koji je nedaleko od grada čuo stalnu pucnjavu iz pištolja i artiljerije i video crni dim kako se uzdiže nad Slavjanskim, prenosi B92.