Svijet
0

Žestoka TV debata kandidata za predsjednika Francuske

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dva kandidata u borbi za francuskog predsjednika su se direktno susreli u TV debati. Konzervativni kandidat Nicolas Sarkozy i socijalistkinja Segolene Royal raspravljali su o zapošljavanju, ekonomiji, očuvanju prirodne okoline, te zakonu i redu.

Jedina debata u kampanji je bila veoma zagrijana konfrontacija i trajala je duže od predviđenih dva sata. Debata je predstavljala odlučujuću bitku za glasove koji u prvom krugu izbora nisu pripali Sarkozyju i Royal. Drugi krug izbora se održava u nedjelju, navodi BBC.

U prvom krugu glasanja od 22. aprila, Nicolas Sarkozy osvojio je 31,2%, a Segolene Royal 25,9% glasova.

TV debatu su prenosila dva najveća francuska TV kanala, a procjenjuje se da ju je gledalo oko 20 miliona gledalaca.

Segolene Royal je tokom debate kritizirala Sarkozyjev učinak u vladi, naročito u pogledu kriminala i sigurnosti. "U 2002. godini, vi ste gospodine Sarkozy govorili o nultoj toleranciji, a danas možete vidjeti da su Francuzi zabrinuti za porast nasilja i agresivnosti u francuskom društvu", izjavila je Royal.

Bivši ministar unutrašnjih poslova se branio navodeći da brojke pokazuju da je broj nasilnih zločina u padu.

Najžešći i najzanimljiviji dio je bio tokom drugog dijela debate kada su kandidati diskutirali o školovanju djece sa ograničenim sposobnostima. Royal je optužila Sarkozyja za "političku nemoralnost" zbog odbacivanja mjera socijalista po ovom pitanju. Sarkozy je zatim optužio svoju protivnicu za "gubljenje živaca".

Rivali su debatirali i o reformi javnog sektora, te se sukobili po pitanju zapošljavanja. Sarkozy je rekao da bi radna sedmica od 35 sati, koju promoviraju socijalisti, bila propast za francusku ekonomiju. On je izjavio da Francuska mora da radi više. "Ona još uvijek misli da se posao mora dijeliti kao kolač", izjavio je Sarkozy. "Nijedna država na svijetu ne prihvata tu logiku, što znači da bi to u Francuskoj bila monumentalna greška". On je također kritizirao penzijsku politiku Royal kao nejasnu.

Uprkos TV debati, izgleda da nijedan kandidat nije uspio dobiti presudnu prednost.

Posljednju predsjedničku TV debatu - Jacques Chirac protiv socijaliste Lionela Jospina iz 1995. godine – posmatralo je 17 miliona gledalaca. Chirac je te godine osvojio svoj prvi predsjednički mandat. Na izborima 2002. godine, Chirac je odbio da prisustvuje TV debati protiv ultra-desničara Le Pena.