Svijet
13

Ženeva: Rijedak Porsche 959 završio na krovu

Klix.ba
Prema izjavama očevidaca, vozeći se prebrzo na mokroj cesti u Ženevi vozač je u jednom trenutku izgubio kontrolu nad automobilom, udario u zaštitnu ogradu i na kraju završio sa točkovima okrenutim prema nebu.

Vozač je prošao bez ozbiljnijih povreda, što se ne bi moglo reći za jedan od istinskih supersportskih automobila iz osamdesetih godina prošlog stoljeća čija će popravka, uključujući tu i krov napravljen od kevlara, koštati mnogo novca.

959 spada među automobile koje je skoro pa nemoguće vidjeti na ulici, što najbolje potvrđuje podatak da je Porsche u periodu od 1986. do 1989. godine napravio samo 337 cestovnih primjeraka. Kada se pojavio na sceni, Porsche 959 je predstavljao skup tadašnjih najnaprednijih tehničkih rješenja. Pokreće ga 2,8-litarski 6-cilindarski biturbo motor boxer konfiguracije koji razvija 450 KS, a prijenos snage na obje osovine vrši se preko 6-stepenog ručnog mjenjača.

Sve zajedno bilo je dovoljno da 1986. godine Porsche 959 bude najbrži produkcijski automobil koji je mogao razviti 317 km/h. Godinu poslije primat najbržeg preuzima Ferrarijev slavni model F40 čija je maksimalna brzina prelazila 320 km/h.