Svijet
0

Žene u kineskom političkom vrhu još su rijetkost

FENA
Najavljeni kongres Komunističke partije Kine, koji će započeti 15. oktobra, čini se da neće donijeti velike promjene u zastupljenosti žena u najvišim ešalonima vlasti zemlje u kojoj se komunisti, već gotovo 60 godina na vlasti, nominalno zalažu za ravnopravnost žena u društvu i njihovu ulogu u razvoju zemlje.

Prema pisanju medija među favoritima za članstvo u utjecajnim stranačkim tijelima tek je jedna žena s izgledima da se u vrhu vlasti - partijskom Politbirou pridruži zamjenici kineskog premijera Wu Yi (68) koju Zapad smatra trećom najutjecajnijom ženom svijeta nakon njemačke kancelarke Angele Merkel i američke državne tajnice Condoleezze Rice, a koja bi se ove godine mogla umiroviti i napustiti politiku.

Kongres bi trebao iza zatvorenih vrata potvrditi sadašnjeg predsjednika Hua Jintaoa na mjestu prvog čovjeka KP Kine te izabrati novi Centralni komitet u kojem je 200 najvažnijih ljudi u državi. To tijelo potom bi trebalo popuniti Politbiro kojem je na čelu najmoćnije tijelo u državi - Izvršni odbor KP Kine koji trenutno broji osam članova.

Još nijedna žena u kineskoj povijesti nije bila članica najmoćnijeg tijela u zemlji - Izvršnog odbora KP Kine, a tek nekoliko njih bilo je u Polibirou uključivši sadašnju zamjenicu kineskog premijera.

Prije nje, u Politbirou bile su tek supruge najviših političara uključivši Jiang Qing, ženu Mao Ce Tunga koja je završila u zatvoru kao vođa tzv. bande četverice zbog radikalnih stavova tokom kineske kulturne revolucije.

Li Yandong (61), najistaknutija pripadnica tzv. pete generacije komunista koji bi trebali za pet godina naslijediti političku generaciju sadašnjeg kineskog predsjednika Hua Jintaoa, spominje se kao jedan od kandidata za funkcije u najužem stranačkom vodstvu, najvjerojatnije Politbirou. Li, inače kćer bivšeg zamjenika ministra poljoprivrede, potpredsjednica je jednog od savjetodavnih tijela svekineskog parlamenta a u KP Kini zadužena je za popunu članstva i članica je Centralnog komiteta partije.

Uz Li mediji spominju tek tri četiri žene s ograničenim izgledima za ulazak u vrh politike.

Žene u Kini danas čine oko 20 posto zastupnika svekineskog parlamenta i manje od osam posto Centralnog komiteta KP Kine.

Pobjedom komunističkih snaga u Kini prije 60-ak godina, prenosi Hina, žene su dobile niz prava no tradicionalne vrijednosti i odnosi u društvu u kojem je i dalje muškarac vrjedniji od žene predstavljaju barijeru napredovanju žena u toj zemlji, smatraju analitičari.