Britansko istraživanje
0

Žene smatraju žrtve odgovornim za silovanje

Sarajevo-x.com
Žene uglavnom smatraju kako su žrtve silovanja krive za taj gnusni zločin, podaci su nedavno rađene studije, objavili su britanski mediji.

Ukoliko provokativno plešu, koketiraju, ili pak na sebi imaju izazovnu odjeću žrtve silovanja su djelimično odgovorne za taj napad, smatra više od jedne od deset ispitanica.

Alarmantan je i podatak da jedan od tri muškarca smatra kako tjeranje partnerice na seks ne predstavlja zlostavljanje. Čak trinaest posto muškaraca priznalo je kako je imalo seks s partnericom koja je bilo u toliko alkoholoiziranom stanju da nije znala ni šta čine.

Britansko istraživanje pokazalo je da 54 posto žena smatra kako su žrtve silovanja krive za napad. Naime, ispitanice, najčešće u dobi od 18 do 24 godina, smatraju da su žrtve silovanje same odgovorne za napad ukoliko nose kratke suknje, prihvataju piće od nepoznatih osoba, te razgovaraju s nepoznatim muškarcima.

Istraživanje je pokazalo i to da 14 posto ispitanica smatra kako žene često izmisle da su bile silovane.

"Žene smatraju da ukoliko one ne piju i ne nose kratke suknje seksualno zlostavljanje im se ne može dogotiti. No, nažalost, to nije tačno. Zabrinjavajuća je i činjenica da većina mladih djevojaka smatra kako su žrtve nasilja same odgovorne za to. Veoma je bitno omladinu obrazovati u tom pravcu da znaju da silovanje nije njihova krivica“, kazala je Elizabeth Harrison, direktorica Organizacije Whitechapel Haven koja pomaže žrtvama seksualnog nasilja.

Alarmantan je i podatak da je u istraživanju jedna od pet ispitanica kazala kako ne bi prijavila silovanje policiji zbog toga što bi se osjećala posramljenom.