Svijet
0

Žena vojnik iz Mađarske stradala na sjeveru Afganistana

FENA
Žena vojnik iz Mađarske je među četiri pripadnika međunarodnih snaga koji su ubijeni u Afganistanu, saopćilo je u ponedjeljak mađarsko ministarstvo odbrane.

Narednica Judit Abraham je ubijena kada je konvoj Međunarodnih snaga za potporu i sigurnost ISAF bio napadnut u provinciji Baghlan na sjeveru oko 01.30 sati u ponedjeljak, preciziralo je ministarstvo u saopćenju.

Zajedno sa još 28 mađarskih vojnika, ona je bila na putu za aerodrom Mazar-i-Sharif na povratku u Mađarsku.

Tri druga vojnika, članovi ekipe za rekonstrukciju koji pripadaju mađarskim vojnim snagama, ranjeni su u ovom napadu, a jedan od njih ozbiljno, saopćio je isti izvor.

"Ovaj napad na naše vojnike koji je vrijedan prezira šokantan je jer su oni ovdje kako bi izgradili Afganistan, a nisu bili umiješani u bilo kakve borbe", izjavio je mađarski ministar odbrane Csaba Hende na novinskoj konferenciji.

Žrtva je bila udata žena, bez djece. Ranije je bila u službi u Makedoniji i na Kosovu. U Afganistanu je radila sa svojim suprugom, vojnikom iz Mađarske koji je napustio zemlju prije nekoliko dana.

Mađarska učestvuje od 2006. godine u snagama ISAF-a na sjeveru Afganistana gdje trnutno ima skoro 200 vojnika.

S današnjim žrtvama, ukupan broj je 3 vojnika iz Mađarske koji su ubijeni u Afganistanu od raspoređivanja u međunarodnim snagama.

Osim mađarskog narednika, u ponedjeljak su ubijena dva francuska vojnika u borbama sjeveroistočno od Kabula, a jedan američkji vojnik je ubijen u eksploziji bombe ručne izrade na jugu zemlje.