Japanski Zastupnički dom
0

Žena u politici više nego ikad

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Japanski Zastupnički dom izabran u nedjelju ima 54 žene od ukupno 480 poslanika, što je najveći broj žena u povijesti, ali je Japan još uvijek zadnji među razvijenim zemljama po broju žena poslanika.

Žene od sada predstavljaju 11,25 posto poslanika u donjem domu, dok ih je ranije bilo 8,96 posto.

Demokratska stranka, koja je pobijedila na izborima, pokrenula je "bitku princeza", mladih kandidatkinja koje su krenule u napad na općine koje su držali stari čelnici iz Liberalne demokratske stranke na vlasti ili njihovi saveznici.

Novinarka Ai Aoki je tako potukla u Tokiju Akihira Ota, lidera stranke Novi Komei, povezane s budističkom sektom Soka Gakkai koja je i saveznik Liberalne demokratske stranke u vladi.

Na jugu Japana, 28-godišnja kandidatkinja Eriko Fukuda, koja je bila na čelu protesta protiv skandala oko transfuzije zaražene virusom hepatitisa, porazila je bivšeg ministra odbrane 68-godišnjeg Fumija Kyumu.

Sa 11,25 posto žena poslanika, Japan bi trebalo da napreduje sa 103. na 95. mjesto na svjetskoj listi zastupljenosti žena u parlamentima koju je sastavila Međuparlamentarna unija, međunarodna organizacija parlamenata.

Svjetski prosjek je 18,5 posto. Rekord drži Ruanda sa 56,3 posto žena poslanika. Zemlje sjeverne Evrope imaju prosječno 42 posto žena u parlamentima, Njemačka ima 32,2 posto a SAD 16,8 posto.