Svijet
128

Žena tužila banku sperme jer je rodila crno dijete

Klix.ba
Žena iz Ohia tužila je jednu banku sperme jer su pomiješali donore i dali joj spermu jednog afroamerikanca umjesto bijelca kojeg su ona i njena partnerica izabrale.

Jennifer Cramblett (36) dospjela je u medije nakon što je banku sperme u blizini Chicaga tužila zbog "prevare", budući da su im dali spermu donora pod brojem 330 umjesto 380.

Cramblett je u telefonskom razgovoru za Huffington Post kazala kako su ona i njena partnerica Amanda Zinkon željele da dijete fizički podsjeća na njih, a nakon sati pregledanja profila donora, konačno su naše odgovarajućeg - muškarca da plavom kosom i plavim očima koji je izgledao poput Zinkon. Ipak nisu dobile spermu koju su željele i za koju su platile.

"Ovo nije rasno pitanje, volimo je - ona je ostvarenje svih naših snova. Ljudi misle da ne želimo ovo dijete zbog njene boje kože, to nije istina i to me jako ljuti", kazala je Cramblett za svoju 2-godišnju kćerkicu, Payton.

Međutim, budući da Payton nije potpuno bijela, Cramblett je kazala kako se porodica mora odseliti iz svog doma u Ohiu, mjesta koje je opisala kao "bijelu, konzervativnu i rasno netolerantnu sredinu".

"Ovo nije Los Angeles ili New York, mi nismo na obali, mi smo na farmi. Zabrinuta sam za Payton. Biti lezbejka u maloj sredini je teško, nije mi bilo jednostavno dok sam odrastala, ne želim da i ona mora prolaziti kroz to", dodala je.

Iako je žena kazala kako još niko nije bio otvoreno verbalno agresivan prema njenoj kćerci i miješanoj porodici, čak i dobronamjerni komentare ih dovode u nezgodne situacije, a to su pogotovo situacije u kojima se odmah vidi da je Payton "usvojena". .

Banka je vremenom prestala odgovarati na njene pozive, a primila je pismo u kojoj joj se izvinjavaju na propustu i daju joj povrat novca.

Njihov je advokat kazao kako će tužiti banku, te kako traže kompenzaciju za sve pretrpljene neugodnosti, kao i dokaz da se takvo nešto više neće desiti nikome.

"Ovo nije 1954. godina, već 2014. Ured u kojem radnici ručno zapisuju brojeve na uzorcima je strašno glupo", kazao je advokat para.