Svijet
0

Žena sina bin Ladena kaže da im prijete smrću

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Supruga jednog od 19 sinova Bin Ladena, Omara, izjavila je u intervjuu za Reuters da se njen suprug i ona plaše za svoje živote zbog toga što je Omar osudio ono što radi njegov otac, vođa Al-Qaide, i što poziva mlade islamiste da odustanu od nasilja i okrenu se dijalogu.

Zaina al Sabah (52), porijeklom Britanka koja se prije udaje 2006. za Omara bin Ladena (27) zvala Jane Felix-Brown, objasnila je da im prijete ekstremisti iz arapskog svijeta zato što je njen muž javno govorio protiv islamskog fundamentalizma i zato što se oženio njome bez dozvole saudijske vlade, prenio je Reuters.

"Omar je demokrat. Omar je pacifist. Omar vjeruje više u riječi nego u bombe. Posljednju godinu i po govori o miru, i ističe da su bombe pogrešno rješenje, i pokušavajući da ohrabri mlade, mlade muslimane, da odustanu od tog užasnog, nasilnog puta", navela je Zaina al Sabah u intervjuu koji je dala jučer.

Dodala je da je Omar prekinuo da živi sa ocem još prije napada od 11. septembra 2001. na New York i Washington, jasno mu stavivši do znanja da ne podržava nasilje. Kasnije je osudio sto posto ono što njegov otac radi.

Omar je u Madrid iz Egipta stigao u ponedjeljak i odmah zatražio azil od španskih vlasti, što su one odbile, ocjenjujući da ga ne progone u Egiptu. Bin Ladenov sin se žalio na tu odluku i na madridskom aerodromu, gdje se nalazi od kada je sletio na špansko tlo, čeka na odluku o žalbi.

Na put u Madrid Omar se odlučio pošto su mu egipatske vlasti odbile da produže vizu.

Njegova supruga Zaina kaže da vjeruje da bi, da su ostali u Egiptu, bili ubijeni u sljedeća dva dana ili bi Omar bio deportiran u Saudijsku Arabiju, gdje bi ga ili ubili ili bacili u zatvor.

Zaina al Sabah dodaje da su posljednjih godinu i po dobijali prijetnje smrću preko Interneta i da su ih prijatelji i rođaci upozoravali da postoje veliki izgledi da budu ubijeni.