Svijet
0

Žena "neuspjela bombašica-samoubica" na Jordanskoj TV

FENA
Na jordanskoj televiziji prikazan je snimak žene osumnjičene da je u srijedu u glavnom gradu Ammanu sudjelovala u samoublačkim napadima u kojima je poginulo 57 osoba. Napade na tri hotela izvršila su trojica bombaša-samoubica.

Žena prikazana na televiziji ispričala je pred kamerama kako je ona trebalo da pogine u jednom od ta tri napada, u hotelu Radison SAS, u kojem je bilo najviše nastradalih, jer je detonacija odjeknula u sali u kojoj se održavala svadba.

Ta, žena koja je iračka državljanka, rekla da se zove Sadžida Mubarak Atrus el-Rišavi i da je napad namjeravala izvršiti sa svojim mužem.

Prema njenim riječima, oboje su, noseći pojase sa eksplozivom, ušli u hotel i rasporedili se u dva različita ugla; eksploziv oko tijela njenog muža se aktivirao i on je sebe digao u zrak, ali bomba koju je ona nosila nije radila.

Na televiziji je prikazan i pojas s eksplozivom koji je ta žena navodno nosila i okidač koji nije radio.

"Ljudi su počeli bježati i ja sam pobjegla s njima", rekla je između ostalog Sadžida Mubarak Atrus el-Rišavi, odjevena u tradicionalnu islamsku dugu crnu haljinu s bijelom maramom preko glave.

Ona je ispričala da su ona i njen muž iz Iraka u Jordan prešli uz pomoć falsificiranih pasoša.

Odgovornost za napade u Amanu preuzela je ekstremna islamistička grupa Al-Kaida u Iraku, na čijem se čelu nalazi Abu Musab el-Zarkavi. Agencije prenose kako jordanska policija vjeruje da je Sadžida Mubarak Atrus al-Rišavi sestra ubijenoga bliskog El-Zarkavijeva saradnika.

Čovjek za koga se vjeruje da bio njen brat poginuo je tokom američke ofanzive na grad Faludžu, koji je do kraja prošle godine bio jako uporište pobunjeničkih grupa.