Svijet
52

Zemljotres u Novom Zelandu podigao morsko dno za dva metra

Klix.ba
(Foto: Anna Redmond)
Snažan zemljotres od 7,8 stepeni koji je protekle sedmice pogodio Novi Zeland uzrokovao je podizanje morskog dna za dva metra.

Najteže je pogođen region Kaikoure, 88 kilometara od Christchurcha, u kojem je zemljotres pokrenuo cunami, a valovi od 2,5 metra su zapljusnuli istočnu obalu. Nakon najjačeg, zabilježena su još dva izuzetno jaka podrhtavanja tla od 6,3 i 5,8 stepeni.

Fotografije Anne Redmond objavljene na Facebooku prikazuju nasukane morske organizme od kojih mnogi ne mogu preživjeti van vode.

Kompleksna pukotina

Geolog Joshu Mountjoy kazao je da nešto takvo nikada prije nije vidio kao posljedicu zemljotresa i opisao situaciju kao rezultat "veome kompleksne pukotine".

Iza ovog fenomena stoji seizmično oslobađanje energije, a ranije se ovakav primjer desio tokom potresa u Napieru 1931. godine.

"Potrajat će dok se stvari vrate u normalu", kazao je.

Stručnjaci iz kompanije Tonkin + Taylor na društvenim mrežama podijelili su fotografije ovog fenomena, a više od 1.000 turista i stanovnika evakuisano je iz ovog područja od ponedjeljka, kada se prvi zemljotres dogodio. Istovremeno ovaj dio Novog Zelanda suočava se sa kišom i jakim vjetrovima. Inače, gradić Kaikoura poznat je po mogućnosti da golim okom gledate kitove.

Strah od novog razornog potresa

Geolozi su upozorili da postoje velike šanse da ovo područje u narednih 30 dana ponovo pogodi snažan zemljotres, a nakon posljednjeg najjačeg uslijedilo je oko 2.000 naknadnih podrhtavanja tla.

Podsjetimo, obližnji grad Christchurch je 2010. i 2011. pretrpio ogromnu štetu u zemljotresima u kojima je poginulo 185 ljudi.

Stručnjaci kažu da će nakon podizanja morskog tla proći godine dok se biljni i životinjski svijet ne oporavi, što stvara ozbiljnu bojazan za budućnost ribarstva u ovom području. Zemljotres je doveo i do pokretanja 100.000 klizišta, zbog čega su blokirane glavne ceste i željezničke rute. Sve ovo će trajno promijeniti geološki izgled tog kraja jer će se značajne količine sedimenata nataložiti u riječnim sistemima.

Opasna brana

Klizište je formiralo 150 metara visoku branu na rijeci Hapuku, a ovakve prirodne brane predstavljaju ogromnu opasnost jer se mogu srušiti bez najave i tako otpustiti ogromne količine vode.

Ukupna šteta procjenjuje se na najmanje 8,4 milijarde dolara. Istovremeno, stanovnici ruralnih područja odsječeni su od svijeta i izuzetno isfrustrirani. Nakon skoro sedmicu od razornog zemljotresa osjećaju se zaboravljenima, piše NZ Herald. Teško im je povjerovati da treba tako puno vremena da im se pruži pomoć i dopremi hrana, a potrebno im je i gorivo i voda. Jedna od ključnih briga im je upravo novoformirana brana na rijeci Hapuku pored koje se nalaze brojne kuće.