Procjene stručnjaka
0

Zemljotres u Japanu bi mogao biti najskuplji do sada

Sarajevo-x.com
Iako procjena štete izazvane potresom i cunamiijem u Japanu još uvijek nije konačna, predviđa se da bi to mogao biti najskuplji zemljotres u historiji.

Strahuje se i da bi spasitelji prilikom pretraživanja razrušenih područja mogli otkriti mnogo veći broj stradalih nego što je to sada slučaj.

Stručnjaci su već sada napravili preliminarne procjene štete. Tako će gubici uzrokovani potresom, cunamijem i požarima iznositi najmanje 100 milijardi američkih dolara, uključujući i 20 milijardi štete na građevinama i infrastrukturi, kao što su ceste i željezničke pruge, procijenili su stručnjaci iz firme Eqecat.

Također, stručnjaci iz firme AIR Worldwide su procijenili da bi gubici koje pokriva osiguranje mogli dosegnuti između 15 i 35 milijardi dolara i to samo za štete uzrokovane potresom, ne računajući gubitke uzrokovane cunamijem ili oštećenja nuklearne elektrane Fukushima u sjeveroistočnom Japanu.

Kako tvrde u AIR Worldwideu, broj japanskih firmi i stambenih objekata koji su osigurani je relativno nizak i kreće se između 14 i 17 posto. Stoga bi rezultat katastrofe uzrokovane snažnim potresima mogao biti i daleko veći nego što je to procijenjeno.

Potres koji je do sada izazvao najviše štete desio se 1995. godine u Kobi, a gubici su procijenjeni na 100 milijardi dolara. Usporedbe radi, nakon zemljotresa koji se desio u Northridgeu u blizini Los Angelesa, osiguranicima je isplaćeno 15,3 milijarde dolara. To je najveća cifra koja je ikada isplaćena osiguranicima.

Osiguravajuća kuća Information Institute procjenjuje da će zemljotres koji se desio u Japanu u petak ipak biti najskuplji u historiji.