Broj poginulih i dalje raste
0

VIDEO / Zemljotres u Čileu zabilježen sigurnosnim kamerama

Sarajevo-x.com
Uplakani čovjek čvrsto stišće ruku svoje mrtve supruge.. Na ulicama vlada haos. U brojnim dijelovima Čilea nema vode i struje. Građani su uplašeni i zbunjeni... Jedan od najjačih potresa ikada odnio je najmanje 300 života, a očekuje se da će taj broj rasti. Blizu 500.000 ljudi je ostalo bez krova nad glavom. Koliko je zemljotres bio jak pokazuju i snimci zabilježeni sigurnosnim kamerama.

"Smatramo da će broj žrtava nastaviti rasti“, kazala je Carmen Fernandez, šef Nacionalne bezbjedonosne agencije.

Predsjednica Čilea Michelle Bachelet proglasila je stanje katastrofe i objavila kako još uvijek nije zatražena pomoć od drugih zemalja, mada su Barack Obama, predsjednik SAD-a, i brojni drugi šefovi svjetskih država već istakli kako stoje na raspolaganju za svaki vid pomoći.

Iako je potres u Čileu bio mnogo jači nego na Haitiju pričinjena šteta je daleko manja. Razlog tome je to što je Čile bio pripremljen za zemljotres. U toj zemlji izgradnja se radi po strogim pravilima, pogotovo iz razloga što je 1960. godine tu zemlju pogodio jedan od najjačih zemljotresa ikada.

"Zemljotresi ne ubijaju i ne pričinjavaju štetu ukoliko nema šta da se ošteti“, kazao je Eric Calais, geofizičar pri Univerzitetu Purdue.

Iako je zemljotres u Čileu prouzrokovao znatnu materijalnu štetu oštećenja na objektima su daleko manja nego na Haitiju.

Također, veća panika u Čileu je izbjegnuta. Predsjednica Michelle Bachlet je nakon zemljotresa neprestano izdavala saopštenja i savjetovala građane, dok Haićani nisu znali da li je njihov predsjednik uopšte živ.

Upozorenja najviše razine za cunami i dalje su na snazi iako su valovi na Havjima, u Japanu, te na Novom Zelandu bili mnogo manji nego što se očekivalo.