Svijet
0

Zemljotres prije tsunamija pomjerio Phuket i Bangkok

NINA
Phuket
Phuket
Snažni podvodni zemljotres kod Sumatre, koji je 26. decembra prošle godine izazvao veliki tsunami, pomjerio je tajlandsko ostrvo Phuket za 32 cm i Bangkok, glavni grad Tajlanda, za devet cm, tvrde istraživači bangkongškog univerziteta.

Zemljotres jačine devet stepeni Richterove skale u Indijskom okeanu pored indonežanskog otoka Sumatra izazvao je tsunami koji je razorio obale mnogih zemalja u tom okeanu i usmrtio najmanje 289.000 ljudi.

“Oko mjesec dana poslije potresa ustanovili smo da se Bangkok pomjerio horizontalno prema jugozapadu devet cm, a Phuket 32 cm u istom pravcu”, izjavio je jedan istraživač sa univerziteta Chulalongkorn u Bangkoku.

Agencija AFP je prenijela, pozivajući se na pisanje lista Bangkok Post, da je istraživački tim radio na satelitskim podacima od 20. do 24. januara.

“Ne želimo izazvati paniku među ljudima, jer se često događalo da se tlo godišnje pomjera za jedan centimetar”, izjavio je istraživač Iti Trisirisatajawong i dodao da ta pomjeranja ne bi trebala utjecati na život lokalnog stanovništva.

Iti je, međutim, ukazao da su istraživači u Maleziji saopštili da su od zemljotresa registrirali pomjeranje te zemlje centimetar sedmično prema zapadu, ocijenivši da se slična pojava vjerojatno događa i u južnom dijelu Tajlanda.