Svijet
6

Zemljotres jačine 8,2 stepena po Richteru pogodio Čile, moguć cunami

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Zemljotres jačine 8,2 stepena po Richteru potresao je sjevernu obalu Čilea kasno sinoć, a izdato je upozorenje za cunami. Pet osoba je poginulo, četiri muškarca i jedna žena.

"Dvije osobe su doživjele srčani udar, a troje je podleglo od povreda“, rekao je ministar Rodrigo Penailillo. Oko 300 zatvorenika je pobjeglo iz zatvora u sjevernom lučkom grada Iquiqueu, neposredno nakon zemljotresa.

Zemljotres se dogodio oko 20.46 sati po lokalnom vremenu. Epicentar je bio oko 60 kilometara sjeverozapadno od Iquique, na dubini od 12,5 km, potvrdio je američki geološki institut.

"Razmjere štete još uvijek ne znamo, ali ćemo tokom dana provjeravati zahvaćena područja“, rekao je predsjednik Čilea Michelle Bachelet rano jutros.

Pacifički centar za upozorenje od cunamija je izdao nekoliko upozorenja, ali su sva povučena rano jutros. 

Foto: AFP
Foto: AFP

Jačina potresa do 8, 2 stepena po Richteru može ostaviti pustoš, tako da se može reći da je Čile izbjegao veliku katastrofu. Pokrenuta su klizišta, oštećene prometnice, a u nekim regijama telefoni ne rade.

Polovinom marta Čile je potresao zemljotres jačine 6,7 stepeni po Richteru 37 kilometara sjeverozapadno od Iquiquea. Sedam dana kasnije, ovo isto područje je pogodio zemljotres jačine 6,1 stepen po Richteru.

Godine 2010. godine u potresu jačine 8,8 stepeni po Richteru poginulo je oko 500 osoba. Potres je izazvao cunami koji je srušio zgradu, a posebno je bila ugrožena regija Maule uz obalu.

Rano jutros je Američki Nacionalni centar za cunami izdao upozorenje kako bi se utvrdio nivo opasnosti za Aljasku, Washington, Oregon, Kaliforniju i Kanadu.

Gerard Fryer, geofizičar pacifičkog centar za opasanost do cunamija je za CNN izjavio da neće biti nikakvih opasnosti za obalu Sjeverne Amerike.