Nema upozorenja na cunami
0

Zemljotres jačine 6,3 stepena potresao obalu Sumatre

FENA
Potres jačine 6,3 stepena dogodio se na obali indonezijskog otoka Sumatra (na sjeverozapadu zemlje), saopćio je Američki geofizički institut (USGS).

"Nismo primili nikakvu informaciju u vezi eventualnih šteta. Potres se dogodio u moru, u blizini otoka Mentawai, ali nismo izdali upozorenje na cunami", izjavio je agenciji AFP Koko Widyatmoko, zvaničnik Indonezijske geofizičke agencije, koja je ocijenila da je jačina potresa 6,1 stepen.

Hipocentar podmorskog potresa, koji se dogodio malo prije podneva, 05.00 sati po srednjoevropskom vremenu, bio je na dubini od 25 kilometara, na udaljenosti 190 kilometara od najbližeg grada, precizirao je USGS.

Na otoku Sumatri, na sjeverozapadu indonezijskog arhipelaga dogodio se 26. decembra 2004. godine potres jačine 9 stepeni, koji je izazvao potrese i na obalama desetak zemalja azijskog jugoistoka, u kojem je život izgubilo više od 220.000 osoba, od kojih 170.000 u Acehu.

Indonezija se nalazi na pacifičkom "Vatrenom pojasu" gdje spoj nekoliko kontinentalnih ploča uzrokuje jake vulkanske i seizmičke aktivnosti.