Svijet
11

Zemljotres i uragan u Centralnoj Americi, vanredno stanje u Nikaragvi

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Snažan zemljotres pogodio je područje Centralne Amerike, s jačinom u epicentru u El Salvadoru od 7,2 stepena po Richterovoj skali, dok podataka o šteti i eventualnim žrtavama za sada nema.

Osim zemljotresa, Centralnu Ameriku je istovremeno pogodio i snažan uragan, izazvavši odgovore na vanredne situacije u Nikaragvi, El Salvadoru i u Cost Rici, a među uplašenim stanovništvom - molitve.

Epicentar zemljotresa nalazio se na dubini 33 kilometra, blizu 154 kilometra jugozapadno od grada Puerto Triunfo u El Salvadoru, saopćio je američki geološki zavod, a potres se osjetio i u više drugih zemalja Centralne Amerike.

El Salvador i Nikaragva ukinuli su upozorenje na cunami ubrzo nakon što su ga objavile poslije zemljotresa, a zvaničnici te dvije centralnoameričke zemlje su saopćili da potres u Tihom okeanu nije izazvao nikakve razorne talase.

Foto: EPA
Foto: EPA

Predsjednik Nikaragve Danieel Ortega proglasio je vanredno stanje u zemlji zbog zemljotresa i uragana koji je, istovremeno pogodio karipsku obalu. Uragan Oto, oluja s vjetrovima jačine 175 kilometara na sat, najprije je pogodio južnu karipsku obalu Nikaragve, a stanovnici tog područja i susjedne Costa Rice su prethodno evakuirani.

Za sada nema podataka ni o eventualnim žrtvama uragana, za koji se očekuje da će ubrzo napustiti oblast iznad granice Nikaragve i Costa Rice i izgubiti na snazi.

Samo sat vremena nakon udara uragana, uslijedio je zemljotres, a dvostruka nepogoda predstavlja težak test za ovaj pretežno siromašni region koji generalno oskudjeva u resursima i nije dovoljno spreman za velike katastrofe.