The Washington Post
0

Zemlje perzijskog zaljeva pomažu sirijskoj opoziciji oružjem, SAD logistikom

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sirijski ustanici protiv režima predsjednika Bašara el-Asada primaju zadnjih sedmica znatno više oružja koje kupuju u susjedstvu novcem iz zemalja Perzijskog zaljeva, a Sjedinjene Države pružaju samo logističku pomoć, piše u srijedu američki list The Washington Post pozivajući se na svoje izvore.

Uprava američkog predsjednika Baracka Obame istaknula je da SAD ne isporučuje niti finansira kupnju oružja za ustanike, a da je SAD pojačao kontakte s opozicionim borcima.

"Povećali smo logističku pomoć sirijskoj opoziciji te ćemo koordinirati napore s prijateljima i saveznicima u regiji i šire kako bi učinak bio veći", rekao je dužnosnik State Departmenta uz uslov da ostane neimenovan.

SAD je promijenio pristup kako blijede nade u uspjeh političkog rješenja za izlazak iz sirijske krize, pojačao je kontakte s ustancima i razmjenu obavještajnih podataka s državama Perzijskog zaljeva, piše WP.

Brojni dužnosnici sada smatraju da je vojni sukob neizbježiv, piše list i dodaje, pozivajući se na izvore s Bliskog istoka da se oprema i oružje skladište oko Damaska te Idliba i blizu turske granice.

Zaljevske zemlje kao što su Saudijska Arabija i Katar odlučile su svakog mjeseca milionima dolara finansirati ustanike, piše WP i citira jednog dužnosnika: "Neka su područja sada krcata oružjem".

Američki dužnosnici ove sedmice su razgovarali s delegacijom sirijskih Kurda koji žive uglavnom na istoku zemlje i gdje nema mnogo nasilja.

"Razgovaralo se o „teoretskoj“ mogućnosti da se otvori drugi front protiv Asadovih snaga zbog čega bi on bio morao povući dio vojnika sa zapada Sirije", piše Post.

Sirija će biti na dnevnom redu sastanka na vrhu NATO-a u Chicagu za vikend. Iako je savez ponavljao da ne kani djelovati u Siriji, Turska koja s tom zemljom dijeli granicu, spominje članke IV i V NATO-ove Povelje o zajedničkoj odbrani kada je ugrožena jedna od članica.

"Prošli su mjesec sirjske snage ubile četiri sirijska državljana koji su prešli u Tursku i "NATO je odgovoran za zaštitu turske granice", rekao je tada turski premijer Recep Tayyip Erdogan.

Zemlje Perzijskog zaljeva sunitskog su islama i rado bi pozdravile pad predsjednika Asada kao udarac šiitskom Iranu, njegovu savezniku. Također se nadaju većoj pomoći SAD-a, rekao je dužnosnik iz Zaljeva i dodao: "Želimo ga se riješiti, Asada".

WP dodaje da su američki napori za promicanje političkog rješenja potkopani Asadovom političkom nepopustljivošću i njegovim napadima na sirijske gradove, a s druge stane neuspjehom oporbe da iznjedri jedinstveno vodstvo i ratni plan.