Vrućine u Rusija
0

Zemlja se suši, ventilatori prodaju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sa 19 regija u kojima je proglašeno vanredno stanje zbog suše i rekordno visokih temperatura od 30 do 40 stepeni, juli 2010. godine brzo će postati najtopliji u historiji evropskog dijela Rusije, što je rekord koji ide naruku prodavačima ventilatora.

Ruski glavni grad je na prvom mjestu po vrućinama, prema Ruskome meteorološkom centru: "Juli 2010. godine će postati najtopliji u Moskvi u cijeloj historiji praćenja mjerenja", zabilježio je ovaj centar na svojoj web stranici.

"Ne vidimo (vrućinama) im kraj. U najmanje narednih pet dana bit će vruće i suho", izjavio je na televiziji šef centra za Moskvu i njenu regiju Aleksej Ljakov i predvidio da će temperature biti između 32 i 36 stepeni Celzija tokom dana, a oko 25 stepeni u noći.

Prosječna temperatura prvih petnaest dana mjeseca prelazi 6,2 stepena normalne sezonske, dok je prethodni rekord bio u julu 1938. godine (5,3 stepena Celzija više od prosječne).

Vrućine su takve u Moskvi da se mjestimično topi asfalt, što je natjeralo općinu da rasporedi cisterne s vodom po gradskim ulicama.

Vezani članci