Predsjednik Šri Lanke
0

Zemlja "oslobođena od terorizma"

FENA
Foto: AFP/MOD
Foto: AFP/MOD
Predsjednik Šri Lanke u utorak je proglasio svoju zemlju "oslobođenom od separatističkog terorizma", dok je vojska javila da je izvukla tijelo vođe pobunjenih Tamilskih tigrova Velupillaija Prabhakarana s bojnog polja na kojem je ubijen.

Televizijski snimak prikazuje okrvavljeno tijelo koje podsjeća na pobunjeničkog vođu, još u tamnozelenoj maskirnoj uniformi, položeno na nosilima na travi. Plava krpa je prebačena preko dijela njegove glave, očigledno da pokrije prostrijelnu ranu.

"Prije nekoliko sati tijelo terorističkog vođe Prabhakarana, koji je uništio ovu zemlju, pronađeno je na bojnom polju", izjavio je general pukovnik Sarath Fonseka na državnoj televiziji, prenosi AP.

Ubistvo Prabhakarana, vođe Tamilskih tigrova, uveliko će otežati pobunjeničkom pokretu da se oporavi i nastavi svoj skoro trodecenijski separatistički rat.

Govoreći prije te objave, pobunjenički zvaničnik izvan zemlje negirao je da je Prabhakaran ubijen i izjavio da je vođa Tamilskih tigrova na sigurnome.

Uz okončanje rata na bojnim poljima na sjeveru zemlje, predsjednik Mahinda Rajapaksa proglasio je pobjedu u obraćanju parlamentu u utorak ujutro.

Podsjećajući kako su pobunjenici, poznati kao Oslobodilački trogrovi tamilskog Elama, nekada kontrolirali veliku površinu sjevera i istoka zemlje, Rajapaksa je izjavio da je prvi put u 30 godina zemlja ujedinjena i sa svojom izabranom vladom.

"Naša domovina je potpuno oslobođena od separatističkog terorizma", kazao je on, proglašavajući srijedu nacionalnim praznikom.

Pobunjenici, koje su SAD i EU stavile na liste terorističkih organizacija, borili su se za državu većinski hinduističke tamilske manjine, nakon decenija zapostavljenosti pod vladama većinski budističke sinhaleške većine.

Kratko se obraćajući parlamentu na tamilskom jeziku, Rajapaksa je kazao da rat nije vođen protiv tamilskog naroda.

"Naša namjera je bila da spasimo tamilski narod od okrutne vladavine LTTE-a. Svi sada možemo živjeti kao ravnopravni u ovoj slobodnoj zemlji", kazao je.

Rajapaksa je i ranije izjavljivao da će pregovarati o nekoj vrsti zajedničke vlade s tamilskom zajednicom nakon rata i aludirao je u utorak na potrebu da se postigne takav sporazum.

"Moramo pronaći domaće rješenje ovog sukoba. To rješenje trebalo bi biti prihvatljivo za sve zajednice. To rješenje, koje bi bilo zasnovano na filozofiji budizma, bilo bi primjer cijelom svijetu", kazao je.

On je također pozvao Šrilankance, posebno Tamile koji su pobjegli iz zemlje, da se vrate i pomognu u njenoj obnovi.

"Nema manjinskih zajednica u ovoj zemlji. Samo su dvije zajednice, ona koja voli ovu zemlju i druga koja je ne voli", kazao je.

U ratu je ubijeno više od 70.000 ljudi tokom proteklih četvrt stoljeća. Još 265.000 Tamila je raseljeno u nedavnoj ofanzivi a mnogi od njih su poslani u pretrpane izbjegličke logore na sjeveru zemlje.