Olli Rehn
0

Želim pomoći da Hrvatska neometano nastavi pregovore

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropski povjerenik za proširenje Olli Rehn izjavio je u ponedjeljak kako želi pomoći da Hrvatska neometano nastavi pristupne pregovore u skladu s indikativnim planom Evropske komisije, po kojem se pregovori trebaju završiti do kraja 2009.

Na novinarsko pitanje što je manje vjerojatno - da Hrvatska ove godine završi pregovore ili da Srbija stekne status kandidata, Rehn se nije htio upuštati u procjene.

"Mislim da je evropska perspektiva Hrvatske i Srbije previše ozbiljno pitanje da bih nagađao. Umjesto toga vjerujem u realnost volje i stoga želim nastaviti kako bih pomogao u neometanom i prirodnom nastavku hrvatskih pristupnih pregovora tako da Hrvatska može raditi u skladu s indikativnom planom Evropske komisije" za završetak pregovora, rekao je Rehn na konferenciji za novinare nakon sastanka Trojke EU-a sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem.

Evropska komisija je u novembru prošle godine predstavila indikativni plan za završetak pristupnih pregovora s Hrvatskom do kraja 2009.

Rehn je rekao da je u ponedjeljak razgovarao sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Samuelom Žbogarom. "Razgovorali smo o mogućoj evropskoj pomoći pri rješavanju pitanja granice i nastavka hrvatskih pristupnih pregovora. U ovom trenutku, nemam drugih informacija, na tome se radi", rekao je Rehn.

Rehn, govoreći o svojoj inicijativi za rješavanje hrvatsko-slovenskog spora, ne upotrebljava izraz posredovanje (engl: mediation), nego pomoć, olakšavanje u pronalaženju rješenja (engl: facilitation), prenijela je Hina.

To je naglasio i češki ministar vanjskih poslova Karel Scwarzenberg, rekavši da bi to "radije nazvao pomoć, a ne posredovanje". Schwarzenberg je rekao "da dvije zemlje moraju bilateralno naći izlaz za to pitanje".

Povjerenik Rehn je prošle sedmice u Zagrebu i Ljubljani predstavio inicijativu da se bivši finski predsjednik Martti Ahtisaari uključi u rješavanje problema.

Prema toj zamisli Ahtisaari bi predsjedao skupinom stručnjaka koja bi pomogla u traženju rješenja za granično pitanje između Hrvatske i Slovenije.

U Evropskoj komisiji istaknuli su kako je sada na dvjema zemljama da se odluče jesu li spremne za takvu evropsku pomoć. Prije toga trebale bi se dogovoriti o načinu i uvjetima za pomoć u rješavanju pitanja granice i o omogućavanju napretka u hrvatskim pristupnim pregovorima.