UN
0

"Zelena" privreda košta 750 milijardi dolara

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ulaganja od 750 milijardi dolara bi omogućila realizaciju "zelenog New Deala" za oživljavanje svjetske privrede i zaštitu životne sredine, čemu bi vjerovatno doprinijelo i uvođenje poreza na naftu, izjavio je u četvrtak šef Programa UN-a za životnu sredinu (UNEP) Akim Steiner.

On je istakao da bi ulaganja trebala biti usmjerena u pet ekoloških sektora, uključujući povećanje energetske efikasnosti stambenih objekata, razvoj solarne i eolske energije u cilju stvaranja novih radnih mjesta, smanjenje siromaštva i borbu protiv klimatskih promjena, prenio je Reuters.

"Ne smijemo izgubiti tu priliku", izjavio je Steiner i najavio studiju UNEP-a koja će biti predstavljena na sastanku svjetskih lidera u Londonu 2. aprila, gdje će biti riječi o načinima za oporavak posrnule privrede.

U izvještaju UNEP-a se navodi da bi ulaganjem jedan posto svjetskog bruto domaćeg proizvoda, ili oko 750 milijardi dolara, mogla da se finansira realizacija "globalnog zelenog New Deala", nazvanog tako po uzoru na plan američkog predsjednika Franklina Roosevelta "New Deal", koji je doprinio izlasku iz finansijske depresije tridesetih godina prošlog stoljeća.

Sredstva treba da se raspodijele između povećanja energetske efikasnosti stambenih objekata, obnovljivih izvora energije, poboljšanja transporta, poljoprivrede i mjera za očuvanje prirode, naveo je Steiner.

Prvi čovjek UNEP-a je spomenuo mogućnost uvođenja poreza na naftu u bogatim članicama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), što bi pomoglo da novi ekološki sporazum, koji bi trebalo da 2012. zamijeni Protokol iz Kyota, postane kamen temeljac ekološki prihvatljivije privrede.

"Zamislimo da u OECD-u u idućih pet godina bude uveden porez na naftu od pet dolara za barel. Time bi bilo prikupljeno 100 milijardi dolara godišnje, a to iznosi oko 0,3 centa po litri", objasnio je Steiner.