Venecuelanska vlada
0

Zdravstveno stanje Chaveza se poboljšava

FENA
Hugo Chavez (Foto: Anadolija)
Hugo Chavez (Foto: Anadolija)
Zdravstveno stanje venecuelanskog predsjednika Huga Chaveza se popravlja jer ljekari postoperativne komplikacije praćene upalom pluća drže pod kontrolom, više od mjesec dana od posljednje operacije raka na Kubi, saopćila je vlada u Caracasu.

"Uprkos njegovom delikatnom stanju posljednjih nekoliko dana, opće zdravstveno stanje je poboljšano", navodi se u najnovijem izvještaju o zdravstenom stanju predsjednika, prenosi Reuters.

Prema saopćenju venecuelanske vlade, "respiratorna infekcija je pod kontrolom", iako su "potrebne posebne mjere" kako bi Chavez (58) prestao otežano da diše.

U saopćenju, objavljenom nakon posjete trojice najviših vladinih zvaničnika Chavesu u Havani, ne navodi se više detalja o njegovom zdravstvenom stanju.

Chaves je 11. decembra podvrgnut četvrtoj operaciji raka na Kubi, od sredine 2011. godine, kada mu je teška bolest dijagnostiicirana, nakon čega je u dva navrata obavještavao naciju da je izliječen.

Zbog aktuelnog pogoršanja zdravstvenog stanja, Chavez je propustio sopstvenu inauguraciju za novi šestogodišnji predsjednički mandat i od operacije u decembru nije se pojavljivao niti oglašavao u javnosti.