Svijet
51

Zbogom masovnom turizmu: Tsipras objavio rat all inclusive odmaralištima u Grčkoj

Klix.ba
Novi premijer Grčke Alexis Tsipras najavio je drastično smanjenje broja all inclusive odmarališta u ovoj zemlji koja veliki dio prihoda ostvaruje od turizma.

All inclusive turistička industrija Grčkoj godišnje donosi čak dvije milijarde dolara, no neograničeno korištenje hrane i pića u hotelskim kompleksima uskoro bi moglo postati prošlost.

Tsipras, lider ljevičarske partije Syriza, koja je ostvarila historijsku pobjedu na parlamentarnim izborima u nedjelju, smatra da all inclusive praksa udaljava turiste od domaće privrede i donekle ih obavezuje da ostaju iza vrata odmarališta, ne trošeći novac kod lokalnih privrednika.

On je upozorio da će uskoro biti revidirani svi ugovori sa velikim odmaralištima. Premijer Grčke insistira da all inclusive biznis zamijene domaćim turizmom, što su eksperti opisali kao "samoubistvo" za grčki turizam.

Tsipras je obećao da će obuzdati masovni turizam koji cvjeta u Grčkoj već nekoliko desetljeća.

"Ne želimo nastaviti trenutnu praksu eksploatacije turizma koja već pokazuje znakove umora. Ne želimo nastaviti turističku politiku koja po strani stavlja lokalnu zajednice i onemogućava im da imaju koristi od turizma", rekao je Tsipras, piše Daily Mail.

On je također najavio da će blokirati prodaju državnih nekretnina za gradnju turističkih naselja. Grčka je usljed dužničke krize proteklih godina prodavala priobalno zemljište, pa čak i cijela ostrva.