Pentagon
0

Zbog WikiLeaksa države manje sarađuju sa SAD-om

FENA
Foto: Press Assoc.
Foto: Press Assoc.
Glasnogovornik američkog ministarstva obrane David Lapan izjavio je u utorak da strane zemlje smanjuju obim saradnje sa SAD-om otkako je web stranica WikiLeaks počela objavljivati klasificirane diplomatske dokumente.

Ministar obrane Robert Gates je prošle sedmice izjavio kako ne vjeruje da će objavljivanje tajnih depeša nanijeti trajnu štetu vanjskopolitičkim odnosima, jer druge države sarađuju sa SAD-om ne zato što ih vole, već zato što im je to u interesu.

"Je li to neugodno? Jeste. Je li neobično? Jeste. Posljedice po vanjsku politiku SAD-a? Mislim prilično skromne", rekao je kratko Gates novinarima u Pentagonu.

Lapan je, međutim, na konferenciji za tisak u utorak rekao kako "uvjerenje da Sjedinjene Države nisu dobre u čuvanju tajni" svakako mijenja stvari i da je "općenito došlo do smanjenja" u saradnji.

On je odbio navesti bilo koji konkretan primjer i potvrditi da su strani dužnosnici rekli kako više ne vjeruju SAD-u zbog njihovih tajni, prenijele su agencije.

Gates je prošlog utorka rekao da strane vlade imaju posla sa SAD-om zato što je to u njihovom interesu, „a ne zato što nas vole, ili zato što nam vjeruju, niti zato što misle da umijemo čuvati tajne“.

"Neke vlade imaju posla s nama zato što nas se plaše, neke zato što nas poštuju, a većina zato što smo im potrebni", rekao je tada američki ministar obrane.