Sahrana Kaczynskog
0

Zbog vulkanskog pepela neki svjetski čelnici otkazali odlazak u Poljsku

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Neki svjetski čelnici, uključujući američkog predsjednika Baracka Obamu i njemačku kancelarku Angelu Merkel, bili su prisiljeni otkazati put u Poljsku na nadjeljni državni pogreb poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog i njegove supruge Marije zbog oblaka vulkanskog pepela koji ometa zračni promet diljem Evrope, objavljeno je u subotu.

Obama, koji je u subotu uvečer imao zakazan odlazak iz Washingtona, kako bi u nedjelju prisustvovao pogrebu u Krakovu, telefonski je razgovarao s vršiteljem dužnosti poljskog predsjednika Bronislawom Komorovskim, objavila je u subotu Bijela kuća.

"Razgovarao sam s vršiteljem dužnosti predsjednika Komorowskim i rekao mu da žalim što neću moći doći u Poljsku, zbog vulkanskog pepela koji ometa zračni promet nad Evropom", naveo je Obama u saopćenju.

Merkel je otkazala svoje putovanje nakon što je njezin povratak iz posjete Sjedinjenim Državama bio iskompliciran ograničenjima letova, navodi agencija Associated Press.

Put u Krakov otkazali su i švedski kralj Carl XVI Gustaf, finska predsjednica Tarja Halonen te španski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero i kralj Juan Carlos I.

Izaslanstva Egipta, Makedonije, Indije, Japana, Južne Koreje, Meksika, Novog Zelanda i Pakistana također su otkazala planove da prisustvuju državnom pogrebu, prema Associated Pressu.

Kaczynski je poginuo 10. aprila u zrakoplovnoj nesreći u Smolensku u Rusiji, zajedno sa suprugom i 94 visoka poljska civilna i vojna dužnosnika.

Obitelj Kaczynski tražila je da se sprovod održi u nedjelju bez obzira na prometne poremećaje, koji će spriječiti dolazak mnogih državnika u Krakov, prenijela je Hina.

Pepeo iz erupcije islandskog vulkana Eyjafjallajokull poremetio je zračni promet diljem Evrope, dovodeći do masovnog otkazivanja letova.